Регіон Молдови, всупереч національному законодавству, дозволив у себе георгіївські стрічки

15:40 29.04.2022

Народне зібрання Гагаузії – автономії на півдні Молдови - схвалив законопроєкт, яким дозволяє використовувати георгіївську стрічку на території регіону.

Про це повідомляє Newsmaker.

Проєкт передбачає, що на території Гагаузії можна буде "безперешкодно виготовляти, зберігати і носити символи Веилкої Перемоги 9 травня 1945 року - георгіївські стрічки і червоні прапори перемоги". 

Його вніс депутат від фракції "Голос Гагаузії" Сергій Чимпоеш ще 15 квітня, одразу після того, як парламент Молдови схвалив заборону на використання символів військової агресії. 

Щоб схвалений закон набув чинності, його має підписати або відхилити керівниця (башкан) Гагаузії Ірина Влах протягом 10 днів. 

Депутат парламенту Молдови від партії Санду PAS Оазу Нантой вважає, що Державна канцелярія зможе оскаржити його в суді через невідповідність національному законодавству і що Гагаузька автономія не має повноважень схвалювати закони, які суперечать загальнодержавним. Він зауважив також, що повноваження автономії загалом дуже розмиті і детального роз’яснення про них в законі про правовий статус Гагаузі просто немає.

Колишній радник башкана Гагаузі, журналіст В’ячеслав Крачун вважає, що підставою для оскарження може стати також "погана якість тексту документа", оскільки у ньому "забагато пафосу" і в пояснювальній записці міститься звинувачення на адресу центральної влади, неприйнятне для правового акту. Він також звернув увагу, що проєкт містить суперечності - наприклад, встановлює відповідальність, від дисциплінарної до кримінальної, за "перешкоджання реалізації норм даного закону", відтак виходить, що поліція, якщо забезпечуватиме дотримання національного законодавства, стає порушником місцевого.  

Заступник голови Національного зібрання Гагаузії Георгій Лейчу, натомість, наполягає, що проєкт не виходить за рамки повноважень автономії, тому що це питання зі сфери культури, а в законі визначено, що Гагаузія може самостійно вирішувати питання свого політичного, економічного і культурного розвитку. 

Ще на цю тему