Болгарія пропонує порт Варна як логістичний хаб для українського експорту

14:00 29.04.2022

Болгарія готова надати порт Варна як логістичний хаб у Чорному морі для перевалки української агропродукції. 

Про це заявив прем’єр-міністр Болгарії Кирило Пєтков, пише видання Порти України.

Болгарія буде абсолютно рада запропонувати порт Варна, як логістичний хаб, зокрема, для перевалки борошна та соняшника, та перевантажувати зерно, яке ви не можете перевантажувати через ваші порти. Ми готові надати Варну як центральну логістичну точку для вас”, — сказав Петков на зустрічі із Президентом України Володимиром Зеленським у Києві в четвер, 28 квітня.

Раніше президент Латвії Егілс Левітс заявив, що його країна може допомогти Україні з експортом зернових через латвійські порти. Окрім того, до Литви відправився тестовий потяг з українською агропродукцією. За словами міністра аграрної політики та продовольства Миколи Сольського, Литва та Латвія мають хороші можливості експортувати українське зерно, але в Україні та країнах Балтії залізнична колія ширша, ніж у Польщі. Проте, залізниці країн працюють над проблемою, і очікується, що технічні рішення буде знайдено.

Також Україна та Польща домовилися створити спільне логістичне підприємство, покликане кардинально збільшити обсяг залізничних перевезень українського експорту до ЄС та на світові ринки через Європу.

Після початку масштабного російського вторгнення морські порти України були закриті через мінну небезпеку, а також через загрозу піратства з боку кораблів ЧФ РФ.

ООН попередила, що закриття українських портів у Чорному морі може спровокувати глобальну продовольчу катастрофу, яка призведе до голоду, масової міграції та політичної нестабільності у світі.
 

Ще на цю тему