Електроенергія, газ та продовольство: прем’єр Болгарії назвав напрямки співпраці з Україною

09:00 29.04.2022

Болгарія сприятиме експорту української електроенергії до Балканського півострова, пропонує порт Варна як логістичний хаб зернових України та буде рада долучитися до відновлення країни.

Про це заявив премʼєр-міністр Болгарії Кирил Петков на спільному з Президентом України Володимиром Зеленським брифінгу в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Маємо дуже багато напрямків підтримки, синергії того, що ми можемо зробити спільно, і Болгарія з радістю сприятиме експорту української електроенергії до Болгарії, до Балканського півострова. Це дасть нам чудову можливість отримати додаткову електроенергію, а вам - кошти, яких ви так потребуєте», - зазначив Петков.

Він додав, що Болгарія буде рада запропонувати порт Варна як логістичний хаб, зокрема для перевалки українського борошна.

За словами Петкова, Болгарія також може дієво долучитися до допомоги Україні у використанні трансбалканського трубопроводу, який постачатиме природний газ із терміналів скрапленого газу в Туреччині зокрема і до України.

«Це буде забезпечувати надійнішу поставку за нижчої ціни», - підкреслив глава уряду.

Премʼєр-міністр Болгарії подякував за запрошення взяти участь у відновленні України: «Ми будемо раді це зробити. У нас багато міст, містечок, де є україномовні болгари».

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із прем'єр-міністром Болгарії Кирилом Петковим у Києві. Співрозмовники, зокрема, обговорили питання санкцій щодо росії, вступ України до ЄС та можливості ремонту української військової техніки у Болгарії.

Болгарія раніше засудила вторгнення рф в Україну, проголосувала за підтримку санкцій Європейського Союзу проти росії та прийняла вже понад 90 тис. українських біженців. Однак у правлячій коаліції з чотирьох партій немає єдності щодо того, чи надсилати Києву зброю та боєприпаси. Очікується, що вже наступного тижня парламент Болгарії обговорить, як далі підтримувати Україну.
 

Ще на цю тему