Греція допоможе Болгарії через газовий шантаж росії

21:00 27.04.2022

Уряд Греції запропонував допомогу владі Болгарії після того, як росія припинила постачання газу до країни через відмову оплати в рублях.
Як передає Укрінформ, про це повідомляє Ekathimerini.

«Прем'єр-міністр заявив, що Греція допоможе Болгарії впоратися з новою ситуацією, спричиненою російськими рішеннями щодо енергоносіїв», - заявили в Офісі грецького глави уряду Кіріакоса Міцотакіса, пише Укрінформ.

За словами грецького співрозмовника, обізнаного з ситуацією, Афіни могли б допомогти Софії реверсом газу з трубопроводу «Турецький потік». Такий механізм уже використовувався раніше. Цей трубопровід доставляє російський газ до Греції через Чорне море, Туреччину та Болгарію.

Читайте також: Газпрому прогнозують втрату третини експорту газу до Європи у 2022 році
Зазначається, що Греція покладається на російський газ на понад 30% своїх річних потреб, а наступний платіж газпрому має бути сплачений у травні згідно з контрактом, термін дії якого закінчується у 2026 році.

Афіни поки не уточнили, як вони будуть здійснювати платіж, але заявили, що можуть на невизначений термін уникати проблем із постачанням газу, навіть якщо росія зупинить постачання газу.

Як повідомлялося, 1 квітня президент росії володимир путін особливим указом зобов'язав вести розрахунки за газ тільки в рублях з країнами, які уряд росії визнав «недружніми» за їхню позицію щодо повномасштабного російського вторгнення 24 лютого в Україну.

російський монополіст Газпром 27 квітня повністю призупинив постачання газу болгарській компанії «Булгаргаз» та польській PGNiG через несплату в рублях.

Прем’єр-міністр Болгарії Кирило Петков назвав такі дії москви грубим порушенням контракту та шантажем.

Ще на цю тему