Міжнародні судноплавні компанії констатують все більше складнощів в роботі

17:40 27.04.2022

Через військове вторгнення Росії в Україну міжнародні судноплавні компанії можуть відмовитися від послуг українських та російських моряків на користь громадян інших країн. 

Про це пише японське видання Japan Maritime Daily, передає НВ

Моряків з обох країн винаймати все складніше через зміцнення санкцій та складнощі із плановою ротацією екіпажів.

За даними ICS (Міжнародна палата судноплавства), загальна кількість моряків з Росії та України в світі становить понад 270 тис. осіб. Сумарно це 14,5% моряків світу. Приблизно 198 тис. моряків — росіяни, 47 тис. — українці. Це 2 та 6 показники в світі відповідно.

Керівник однієї з японських судноплавних компаній розповів журналістам про свої побоювання щодо посилення санкцій проти Росії. Він вважає, що може виникнути заборона на вхід до морських портів або навіть на обробку вантажів для суден з російськими моряками. Також може виникнути ситуація, коли російських моряків можна буде замінити лише в портах РФ.

Японська газета Yomiuri Shimbun серед інших складнощів при укладанні контрактів з росіянами називає обмеження на польоти для цивільної авіації в аеропорти Росії. Це ускладнює доїзд моряків до портів, де вони мають поступати на судна. Крім того існують обмеження на використання платіжних карт міжнародних платіжних систем в РФ, що ускладнює виплати такому персоналу.

Українців також все складніше замінити через заборону на вхід до портів України. «Можна висадитися в сусідній Румунії та повернутися наземним шляхом, але такий варіант є занадто складним», — каже співрозмовник Japan Maritime Daily.

На міжнародному рівні вже сформульовані так звані Рекомендації IBF (The International Bargaining Forum), які рекомендують українським морякам перебувати на борту суден якомога довше.

Під загрозою зриву знаходиться звична система заміни екіпажів один раз на декілька місяців. Через це європейські судноплавні компанії можуть збільшать кількість моряків з таких країн як Філіппіни та Індія.
 

Ще на цю тему