Більшість банків Естонії зупинили платежі, пов'язані з рф та білоруссю

18:40 26.04.2022

Великі комерційні банки в Естонії заявили про припинення платежів до росії та білорусі, а також звідти, у зв'язку з повномасштабною війною, розпочатою рф в Україні.

Про це повідомляє національний мовник ERR, який провів моніторинг дій банків.

Зокрема, банк Coop не здійснює платежі до росії та білорусі з 20 квітня. При цьому Соop продовжує приймати платежі у банків, які дотримуються вимог Європейського союзу, а також платежі, пов'язані з державними інтересами Естонії або гуманітарною діяльністю.

Swedbank призупинив платіжні послуги у напрямку росії та білорусі 20 квітня, за винятком поодиноких випадків, пов'язаних з державними інтересами Естонії або які мають гуманітарні причини, наприклад (пенсійні гроші). Платежі, що надходять з рф та рб будуть переказуватися на рахунки до 6 травня 2022 року (включно), після чого їх будуть відправляти назад ініціатору платежу.

Останній день, коли ще можна ініціювати платежі до росії та білорусі або звідти через банк SEB – 31 травня. SEB також призупиняє виконання договорів про постійне доручення.

Банк Luminor призупинить вихідні платежі до росії та білорусі з 1 червня, а вхідні платежі з росії та білорусі – з 1 липня. Винятки будуть робитися лише у разі важливих державних замовлень та гуманітарної допомоги (медичні товари, пенсії тощо).

Про повне призупинення пов'язаних із росією та білоруссю платежів повідомили поки що не всі комерційні банки Естонії. Зокрема, банк LHV наступного дня після початку повномасштабних військових дій рф в Україні лише попередив клієнтів про те, що платежі, пов'язані з росією, білоруссю та Україною, можуть зайняти більше часу, ніж зазвичай. Для прискорення платежів банк просить клієнтів вказувати точну адресу одержувача платежу у зазначених державах; крім того, під час здійснення платежів із цих країн слід також попросити свого ділового партнера вказати свою точну адресу.

Ще на цю тему