Україна та Польща створять спільне логістичне підприємство для збільшення експорту залізницею

09:40 25.04.2022

Україна та Польща створять спільне логістичне підприємство для збільшення об'єму перевезень українського експорту залізничним транспортом в умовах блокади портів Росією.

Відповідний меморандум підписали 23 квітня у Кракові прем'єр-міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, повідомляє НВ з посиланням на прес-службу Укрзалізниці.

Україна та Польща домовились спільно працювати над збільшенням вантажоперевезень через західний кордон України. Робота над створенням спільного підприємства розпочнеться негайно.

«Блокуючи українські порти, Росія намагається спровокувати глобальну продовольчу кризу. Ми маємо не допустити цього. Підписаний меморандум про посилення співробітництва в залізничній сфері між Україною та Польщею дозволить збільшити наші експортні потужності, зокрема й аграрної продукції», — прокоментував прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

За даними Мінекономіки, в березні 2022 року експорт українських товарів скоротився вдвічі, а імпорт — більш ніж втричі. Особливо постраждав вивіз металів та сільськогосподарської продукції. Обсяг експорту низки товарів з глибокою переробкою практично не змінився порівняно з довоєнним часом.

Міністерство економіки України прогнозує падіння ВВП в першому кварталі 2022 року на 16%. Загальнорічне падіння може досягти 40%.

Міністр фінансів Сергій Марченко зазначав, що близько 30−50% економіки не працює через війну.
 

Ще на цю тему