Для евакуації цивільних з Азовсталі потрібен один день припинення вогню — мер Маріуполя

08:20 23.04.2022

Мер Маріуполя Вадим Бойченко заявив, що для евакуації мирних жителів із заводу Азовсталь потрібен один день повного припинення вогню. 

Як пише НВ, про це повідомляє CNN.

Бойченко розповів, що позавчора (20 квітня) українська влада планувала відкрити гуманітарний коридор, яким могли б вийти люди, замкнені в укриттях на Азовсталі, але російські окупанти не припиняли обстріли заводу, і мирних жителів не змогли вивести.

Мер також сказав, що російські окупанти зруйнували щонайменше 90% будівель міста.

«Протягом восьми років ми намагалися розвивати Маріуполь як зразок українського Донбасу, для відновленого Донбасу після спроб [Росії] захопити його в 2014 році… Він розцвітав і перетворювався на сучасне місто. Ми розвивали його як сучасне передове місто, щоб здійснювати мрії людей… Моє серце немов вирвали», — додав Бойченко.

21 квітня російський диктатор Володимир Путін наказав міністру оборони РФ Сергію Шойгу «скасувати штурм» промислової зони біля заводу Азовсталь у Маріуполі, назвавши його «недоцільним». Раніше президент Володимир Зеленський попереджав, що вбивство захисників у Маріуполі поставить крапку в переговорах із Росією.

22 квітня представник ГУР Міноборони Вадим Скібіцький заявив, що Росія не відмовилася від штурму Азовсталі та планує залучити росгвардійців і структури ФСБ РФ для подальшого наступу.

МЗС України наголошувало, що ситуація на Азовсталі критична, і для мирних жителів, замкнених в укриттях на заводі, терміново потрібен гуманітарний коридор.

18 квітня Маріупольська міськрада повідомила, що російські окупанти завдають по Азовсталі ударів надважкими авіабомбами. Українські захисники, які відхилили всі ультиматуми російських військ, кажуть, що комбінат практично знищено. У підземних укриттях Азовсталі перебувають щонайменше 1000 мирних жителів — жінки з дітьми, люди похилого віку та сім'ї українських військових. Загалом, за підрахунками української влади, у Маріуполі заблоковано близько 120 тисяч мирних жителів.

Маріуполь перебуває в облозі росіян із 1 березня. У місті немає води, світла, тепла і зв'язку. Через дії росіян загинули до 22 тисяч мирних жителів міста.

Захисники Маріуполя, які продовжують тримати оборону, незважаючи на значну чисельну перевагу противника, кажуть, що готові евакуюватися за підтримки третьої сторони зі своєю зброєю, забравши поранених і тіла загиблих.
 

Ще на цю тему