Дефіцит балкерів і вихід контейнерних ліній обмежує російський експорт лісових вантажів

17:40 21.04.2022

Брак балкерного флоту та вихід контейнерних ліній обмежує експортні відправлення лісопромислової продукції з Росії. 

Про це повідомляє видання Порти України з посиланням на росЗМІ.

Російські лісопромисловці зазнають труднощів при експорті вантажів навалом.

На відміну від контейнерних перевезень, де транспортування лімітують інфраструктурні залізничні обмеження та дефіцит обладнання, проблемою в цьому сегменті стало «морське плече»”, — визнає видання.

За словами учасників судноплавної галузі, основним фактором, що обмежує експортні відправки лісопромислової продукції, є нестача балкерного флоту. При цьому лісовий ринок поки що не готовий вивозити товар за будь-які гроші. Щоб знизити транспортні витрати, власники вантажів на північному заході обговорювали ідею об’єднання своїх партій вантажів і спільний фрахт балкерів, але поки про реалізацію такого варіанту не домовилися.

Крім того, експорт також обмежують затори на залізничних лініях у східному напрямку, значне зростання витрат на логістику, брак контейнерів та потужностей у портах.

Щодо залізничного транспорту заявки підприємств лісопромислового комплексу на транспортування вантажів задовольняються щонайбільше на 50% (у рідкісних випадках), зазвичай — 25-30%. При цьому ставки фрахту контейнерів зросли у півтора-два рази.

Відхід з ринку перевезень контейнерних компаній створює загрозу розриву логістичних ланцюжків. За словами віце-президента Спілки лісопромисловців та лісоекспортерів Росії Андрія Фролова, через вихід великих контейнерних ліній різко скоротився обсяг перевалки лісових вантажів у портах, вартість портових послуг зросла у 2,5 разу.

В умовах численних логістичних санкційних обмежень низка компаній-експортерів розгорнули свої вантажопотоки на схід, у напрямку Китаю, однак залізнична інфраструктура вже сильно перевантажена.
 

Ще на цю тему