Європейська організація морпортів закликала затвердити єдиний список «заборонених» російських суден

14:00 21.04.2022

Європейська організація морських портів (European Seaport Organization — ESPO) закликає до єдиного та чіткого застосування нещодавно впроваджених Євросоюзом заходів щодо суден під російським прапором, які були прийняті в рамках п’ятого пакету санкцій ЄС проти Росії. 

Про це повідомляє The Maritime Executive, пише видання Порти України.

У своїй заяві ESPO закликає європейських лідерів забезпечити однакове застосування санкцій усіма країнами ЄС, узгоджуючи їхнє виконання для підтримки рівних операційних умов між конкуруючими портами. Це завадить «портовому шопінгу» російських суден.

Як і Британська асоціація портів (BPA), яка запропонувала скласти офіційний урядовий список усіх суден, на які розповсюджуються санкції, ESPO також закликала Європейське агентство морської безпеки розробити єдиний список «заборонених» російських суден. Це дозволить переконатися, що всі порти забороняють усі ті самі судна. ESPO зазначила, що в списку повинні бути враховані також будь-які судна, що вийшли з-під прапора або перереєструвалися з початку російського військового вторгнення в Україну 24 лютого.

Щоб забезпечити безперебійний процес функціювання санкцій, ESPO закликала органи влади ЄС та національні уряди призначити достатньо персоналу та ресурсів для виконання завдання.

Заборона на російські судна в портах ЄС, а також заборона на імпорт і експорт різних категорій товарів передбачає багато додаткових перевірок у портах для контролю та визначення того, які судна та вантажі підпадають під заборону, а які від неї звільнені. Заблоковані вантажі та судна можуть створити додаткові затори в портах і на терміналах, які вже стикаються з проблемами, що стосуються ланцюжків постачань, — йдеться у заяві ESPO.

П’ятий санкційний пакет забороняє заходи суден під російським прапором до портів ЄС, за винятком тих, що перевозять сільськогосподарську та продовольчу продукцію, гуманітарну допомогу та енергоносії.

З 17 квітня у всіх державах Європейського союзу, які мають морські або річкові порти, почала діяти директива ЄС про заборону входу до портів суден, що пов’язані з РФ. Водночас державам-членам дозволено ухвалювати обґрунтовані винятки, як-то для суден, які перевозять сільськогосподарську та продовольчу продукцію, гуманітарну допомогу та енергоносії. Санкції також не застосовуються до суден, які належать російським компаніям, фінансуються або керуються із Росії, але зареєстровані під прапорами інших країн до 24 лютого 2022 року.
 

Ще на цю тему