У КримSOS назвали 18 посадовців, які проводили примусовий призов кримчан до армії рф

10:40 21.04.2022

У тимчасово окупованому Криму підтверджено незаконну діяльність - примусовий призов до російської армії - як мінімум 18 посадових осіб, що кваліфікується, як воєнний злочин.

Про це повідомляє громадська організація КримSOS, передає Укрінформ.

«З початку окупації Криму російські військові комісари в окупованому Криму вчиняють воєнний злочин – примусовий призов кримчан до російської армії. На даний момент підтверджено інформацію про 18 посадовців, які відповідають за ці злочини», - повідомив аналітик КримSOS Євгеній Ярошенко.

За його словами, в КримSOS створили реєстр військових комісарів рф, які у Криму є безпосередніми виконавцями даного воєнного злочину і мають бути притягнуті до кримінальної відповідальності в українських судах чи в Міжнародному кримінальному суді (МКС).

«Усі воєнні злочини не мають строку давності і відповідальність може наступити навіть після десятки років після його скоєння. Переслідування воєнних злочинців – це першочергова відповідальність України. Якщо держава не може це робити, то включається МКС» - відзначив Євгеній Ярошенко.

Експерт вважає, що до Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду можуть подати інформаційні повідомлення як українські державні органи так і будь-які громадські організації.

У КримSOS нагадали, що за даними прокуратури АР Крим та м. Севастополя, за роки окупації, рф призвала щонайменше 34 тис. кримчан до лав своєї армії. Це є порушенням Четвертої Женевської конвенції (ст. 51, ст. 147) та воєнним злочином відповідно до Римського Статуту Міжнародного кримінального суду (ст. 8 (2)(a)(v)).
 

Ще на цю тему