На світ чекає голод, якщо РФ не розблокує порти України – ООН

20:20 17.04.2022

ООН попередила, що закриття українських портів у Чорному морі може спровокувати глобальну продовольчу катастрофу, яка призведе до голоду, масової міграції та політичної нестабільності у світі. Про це пише New York Times

Зазначається, що сховища України переповнені зерном, яке у звичайний рік допомагає нагодувати 400 млн людей у всьому світі. Однак, ланцюжок постачання був зруйнований війною, і порти не можуть нормально працювати поблизу зони бойових дій.

Виконавчий директор Світової продовольчої програми ООН Девід Бізлі вважає, що проблема глобального постачання продовольства полягає в тому, щоб тримати відкритими південні порти: Одеса, Чорноморськ, «Південний» та Миколаїв на узбережжі Чорного моря, яким загрожує напад РФ.

Бізлі повідомив, що говорив телефоном з російським керівництвом і письмово викладав свої побоювання, але Кремль не відповів на жодне з побоювань ООН. За його словами, операційні витрати на продовольчу програму ООН зросли на $71 млн на місяць.

Це означає, що ми годуватимемо на 4-5 млн людей менше на рік лише через збільшення витрат”, — наголосив керівник СПП ООН.

Тривожнішою загрозою є довгостроковий виклик глобальним ринкам продовольства. Українські фермери все ще можуть зібрати врожай, який допоможе нагодувати голодуючих у світі, якщо війна припиниться зараз, але не в тому випадку, якщо південні порти та чорноморські морські шляхи залишаться закритими.

Бізлі закликає лідерів країн «Великої сімки» та уряди інших країн повернути у виробництво сільськогосподарські угіддя, що не використовуються, щоб компенсувати можливу втрату українських запасів продовольства, але попередив, що брак продовольства на світовому ринку і подальший різкий стрибок цін на продовольство означав би катастрофу для бідних країн.

До російського військового вторгнення Україна щомісяця експортувала до 5 млн тонн сільгосппродукції через порти Одеси і Миколаєва, проте зараз через їх морську блокаду з боку РФ країна може щомісяця перевозити близько 500 тис. тонн зернових. Цей показник можна збільшити до 2-3 млн тонн, наростивши пропускну здатність залізничних і логістичних переходів на кордонах з країнами ЄС.

Розв’язана Росією війна справляє негативний вплив на ситуацію на глобальному ринку продовольства, адже значно скорочує експорт зернових культур з України. Наразі в портах України лишаються заблокованими десятки комерційних суден із уже відвантаженим зерном, яким загарбники не дозволяють вийти в море.

Водночас, за прогнозами Мінагроппроду, Україна зможе цього року залишитись у десятці найбільших експортерів продовольства за умови розблокування морських портів.

Наприкінці березня Європейська рада ухвалила рішення, яким доручила Європейській комісії підтримувати продовольчу безпеку та сільське господарство України.

Польща працює над створенням на кордоні з Україною «сухого порту» з метою збільшення пропускної можливості для експорту української аграрної продукції.

Загроза світовим постачанням пшениці від російського вторгнення в Україну посилюється через вичерпання запасів у головних країнах-експортерах, таких як США та Євросоюз, що підриває їхню ефективність як «подушки» під час кризи.

Ще на цю тему