Грузія «мобілізовала всі відомства» на заповнення опитувальника ЄС

14:20 17.04.2022

Грузія готова своєчасно заповнити офіційну анкету щодо вступу до ЄС і в травні передати її Європейській комісії.

Про це прем'єр-міністр країни Іраклій Гарібашвілі заявив журналістам, передає Укрінформ із посиланням на портал Новости Грузия.

«Усі відомства мобілізовані, щоб заповнити його якнайшвидше і вчасно доставити нашим європейським колегам… Очікування позитивні. Якихось проблемних моментів тут немає», - сказав Гарібашвілі.

На підставі відповідей Тбілісі в Єврокомісії оцінять, чи Грузія готова стати кандидатом на вступ до ЄС. На заповнення документа Тбілісі має місяць.

11 квітня в Люксембурзі єврокомісар з питань розширення і політики сусідства Олівер Вархелі вручив голові МЗС Грузії Іллі Дарчіашвілі опитувальник, заповнення якого є необхідним кроком на шляху набуття статусу кандидата в ЄС.

Першу частину анкети щодо політичних та економічних критеріїв уряд оприлюднив напередодні. Загалом у документі 369 запитань, які охоплюють такі теми, як демократія і верховенство закону, судова система, боротьба з корупцією, публічне управління, захист прав, макроекономічна стабільність, інвестиції, функціонування товарних, трудових і фінансових ринків тощо.

Найближчим часом Тбілісі отримає другу частину опитувальника, який повністю буде присвячений «сумісності із законодавством ЄС щодо галузевих тем і секторів».

8 квітня очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн передала Президенту Володимиру Зеленському опитувальник для набуття Україною статусу кандидата на членство в ЄС.

!6 квітня Зеленський заявив, що роботу над заповненням цього опитувальника майже завершено.
 

Ще на цю тему