ООН може закуповувати зернові в Україні для запобігання світовому голоду

20:20 16.04.2022

Всесвітня продовольча програма Організації Об’єднаних Націй (ВПП ООН) поглиблює співпрацю з Україною в умовах блокування її морського сільськогосподарського експорту російськими військовими кораблями, та розглядає питання викупу організацією українського зерна і подальшої доставки його в країни, яким загрожує голод.

Відповідне питання обговорили міністр аграрної політики і продовольства України Микола Сольський і виконавчий директор ВПП ООН Девід Малдоу Бізлі під час зустрічі в Києві, повідомляє прес-служба Мінагропроду.

Була обговорена можливість закупівлі надлишків зернових в Україні за рахунок Всесвітньої продовольчої програми, щоб забезпечити їжею країни Африки і Близького Сходу та запобігти глобальному голоду в цих регіонах, загроза якого дуже реальна”, – вказала прес-служба.

ВПП ООН розгорнула масштабну гуманітарну допомогу постраждалим від війни українцям. Зокрема, налагоджені контакти з хлібозаводами, борошномельними підприємствами та підприємствами харчової промисловості в Україні для закупівлі у них товарів і подальшого постачання в регіони, постраждалі від військового вторгнення Росії.

Ідеться про близько 40 тис. тонн продовольчих товарів. Відкрито сім складських приміщень у Києві, Львові, Дніпрі, Вінниці, Чернівцях, Одесі та Кропивницькому. А у Львівській, Вінницькій та Івано-Франківській областях надається грошова допомога переселенцям”, — повідомив виконавчий директор ВПП ООН Девід Малдоу Бізлі.

У свою чергу міністр агрополітики України Микола Сольський під час зустрічі акцентував увагу на необхідності розблокування українських морпортів і шляхів судноплавства, щоб забезпечити експорт сільськогосподарської продукції з України.

Щоб стабілізувати ситуацію, важливо забезпечити логістику постачання аграрної продукції з України через розблоковані порти та альтернативні шляхи. Крім того, малі та середні українські фермерські господарства та агропідприємства, які відіграють велику роль у забезпеченні національної та світової продовольчої безпеки, потребують невідкладної допомоги”, — наголосив Сольський.

До російського військового вторгнення Україна щомісяця експортувала до 5 млн тонн сільгосппродукції через порти Одеси і Миколаєва, проте зараз через їх морську блокаду з боку РФ країна може щомісяця перевозити близько 500 тис. тонн зернових. Цей показник можна збільшити до 2-3 млн тонн, наростивши пропускну здатність залізничних і логістичних переходів на кордонах з країнами ЄС.

Розв’язана Росією війна справляє негативний вплив на ситуацію на глобальному ринку продовольства, адже значно скорочує експорт зернових культур з України. Наразі в портах України лишаються заблокованими десятки комерційних суден із уже відвантаженим зерном, яким загарбники не дозволяють вийти в море.

Водночас, за прогнозами Мінагроппроду, Україна зможе цього року залишитись у десятці найбільших експортерів продовольства за умови розблокування морських портів.

Наприкінці березня Європейська рада ухвалила рішення, яким доручила Європейській комісії підтримувати продовольчу безпеку та сільське господарство України.

Польща працює над створенням на кордоні з Україною «сухого порту» з метою збільшення пропускної можливості для експорту української аграрної продукції.

Загроза світовим постачанням пшениці від російського вторгнення в Україну посилюється через вичерпання запасів у головних країнах-експортерах, таких як США та Євросоюз, що підриває їхню ефективність як «подушки» під час кризи.

Ще на цю тему