Прем’єр України, міністр фінансів та глава НБУ здійснять візит до Вашингтона

14:20 16.04.2022

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль та головні українські фінансові чиновники відвідають Вашингтон наступного тижня під час весняних зустрічей Міжнародного валютного фонду та Світового банку.

Про це, як пише «Європейська правда», повідомляє Reuters з посиланням на джерела, знайомі з планами.

Шмигаль, міністр фінансів Сергій Марченко та голова Нацбанку Кирило Шевченко проведуть двосторонні зустрічі з фінансовими чиновниками країн Групи семи та інших країн, а також візьмуть участь у круглому столі щодо України, який у четвер проведе Світовий банк.

Подія в четвер стане першою можливістю для ключових українських посадовців особисто зустрітися з безліччю фінансових чиновників із розвинених економік після вторгнення Росії в Україну 24 лютого.

Очікується, що наслідки війни Росії проти України будуть домінувати на наступних зустрічах вищих посадовців Світового банку та країн-членів МВФ, а також G7 та G20, при цьому МВФ готовий погіршити свій прогноз глобального зростання в результаті війни.

Зустріч у четвер буде більше нагадувати круглий стіл, ніж конференцію донорів, хоча і МВФ, і Світовий банк створили окремі рахунки, щоб мати можливість обробляти та передавати пожертвування, і очікується, що наступного тижня будуть оголошені додаткові зобов’язання.

Це дасть можливість посадовцям обговорити фізичні руйнування та економічні наслідки війни, а також продовження функціонування банківського та фінансового сектору України.

"Без підтримки зараз не буде реконструкції в майбутньому", - повідомило одне з джерел.

Світовий банк не прокоментував цю подію.

Президент Світового банку Девід Малпасс на заході у Варшаві цього тижня заявив, що банк готує пакет підтримки Україні в розмірі 1,5 мільярда доларів.

Виконавча рада МВФ минулого тижня схвалила створення нового рахунку, який дасть двостороннім донорам і міжнародним групам безпечний спосіб надсилати фінансові ресурси в Україну.