МЗС Польщі: російські військові вбивають за українську приналежність, це - геноцид

16:00 15.04.2022

Путін ставить під сумнів існування України, а на тимчасово окупованих територіях росіяни вбивають людей за приналежність до українського народу. Це - геноцид і свою оцінку цьому мають дати міжнародні суди.

На цьому в ефірі телеканалу TVP Info наголосив заступник глави МЗС Польщі Марцін Пшидач, передає Цензор.НЕТ.

Заступник глави польської дипломатії зазначив, що перед збройною агресією Росії в Україні Путін зробив псевдоісторичну доповідь, ставлячи під сумнів існування української держави та українського народу. Він підкреслив, що на ідеологічно-філософському рівні путінська Росія не хоче визнавати Україну як незалежну країну.

"На жаль, путінська банда зробила з цього (доповіді Путіна. - Ред.) конкретні висновки: почали вбивати на окупованих територіях півночі та сходу країни найбільш активних осіб, еліту. Ми це прекрасно знаємо з історії центральної Європи",- підкреслив Пшидач.

Заступник міністра закордонних справ Польщі зазначив, що оцінку цим діям Росії мають дати міжнародні кримінальні суди, місії слідчих вже збирають відповідні докази.

"Натомість, на моє особисте переконання, складно було б це назвати по-іншому, ніж геноцид, коли армія заходить на територію суверенної держави та вбиває людей лише за те, що вони українці",- заявив Пшидач.

Він додав, що термін "геноцид" колись визначив польський юрист єврейського походження Рафал Лемкін, і це визначення відповідає нинішнім діям росіян в Україні.

Пшидач зауважив, що попри те, що визначення "геноцид" є добре відомим, політики з Франції чи Німеччини не хочуть це визнавати, оскільки істеблішмент країн Заходу прагне, аби збройний конфлікт якнайшвидше завершився і можна було б повернутися до нормальних відносин з Росією.

Утім, він зауважив, що ця позиція Заходу потрохи змінюється. Зокрема, донедавна канцлер ФРН Олаф Шольц підкреслював, що Берлін не надасть зброю Україні, а зараз ця позиція вже переглянулася Німеччиною.

"Україна не має часу поки той чи інший німецький чи французький політик дозріють до якоїсь зміни (позиції. – Цензор.НЕТ)",- констатував польський дипломат.

На його переконання, після побаченого на власні очі в Бородянці складно переходити до якоїсь академічної дискусії про те, що відбувається в Україні.

"Добре видно, що людей вбивають з огляду на походження, міста знищуються тільки тому, що вони українські. В цій ситуації треба діяти твердо, і ми, Польща, діємо твердо",- наголосив польський дипломат.
 

Ще на цю тему