Вірменія перейшла на оплату російського газу в рублях

13:00 15.04.2022

Вірменія перейшла на платежі за російський газ у рублях.

Про це заявив міністр економіки Вірменії Ваган Керобян, повідомляє Європейська правда з посиланням на Радио Азатутюн.

Коли це сталося, він не уточнив.

Глава Мінекономіки Вірменії розповів, що ціноутворення відбувається у доларах, але оплата проводиться у рублях. "Наскільки я знаю, останні кілька платежів були саме в рублях, але за відповідним курсом", - сказав він.

Представник "Газпрому" Сергєй Купріянов підтвердив, що контракт із Єреваном "вже кілька років дозволяє платити за газ у рублях, і ця можливість використовується". За контрактом Вірменія отримує газ по $165 за тисячу кубометрів. "Газпром" є єдиним постачальником до Вірменії природного газу, який продається споживачам.

Раніше Керобян заявляв, що купівля газу за рублі є позитивним розвитком для Вірменії. "Якщо ми зафіксуємо ціну в рублях, це буде дуже великий успіх, тому що ми зараз маємо проблему, коли наші експортери, не маючи впевненості в майбутньому курсі рубля, надто неохоче оцінюють свій експорт у російських рублях. Якщо у нас буде фіксована ціна на газ у рублях, це дозволить нам через зворотні угоди давати нашим експортерам фіксований майбутній курс рубля", – говорив міністр.

Наприкінці березня на тлі санкцій, введених проти Росії через розв'язану нею війну в Україні, президент РФ підписав указ про продаж газу "недружнім країнам" за рублі. Для того, щоб заплатити за газ, західні країни мають відкрити рублеві рахунки в "Газпромбанку".

Європейський Союз попередив держави-члени, що вимога президента РФ Владіміра Путіна про те, щоб «недружні країни» платили за російський газ у рублях, порушить санкції, введені після вторгнення в Україну.
 

Ще на цю тему