ЄС закрив лазівку для продажу зброї рф на мільйони євро

12:00 15.04.2022

Європейський Союз закрив лазівку, яка дозволяла урядам країн ЄС експортувати зброю на десятки мільйонів євро до росії лише минулого року, попри ембарго, яке набуло чинності у 2014 році після того, як росія анексувала український Крим. 

Про цеповідомляє Reuters, пише УНН.

Ця лазівка ​​зазнала різкої критики з боку деяких урядів ЄС після початку вторгнення росії в Україну 24 лютого.

Прагнучи послабити військові зусилля Кремля в Україні, ЄС запровадив п'ять раундів широкомасштабних санкцій, які забороняють експорт до росії великої кількості різних технологій, які можуть бути використані оборонною промисловістю.

"Але уряди ЄС не змогли негайно погодитися скасувати виключення щодо продажу зброї до минулого тижня, коли лазівка ​​була закрита в межах п'ятого пакету санкцій ЄС", - пише видання з посиланням на диломатів та офіційних осіб ЄС.

Юридичний текст, опублікований 8 квітня в офіційному журналі ЄС, виключає цей виняток, відзначає агентство.

Єврокомісія, як вказано, "не згадала про закриття лазівки" у своєму публічному повідомленні про п'ятий пакет санкцій.

Представник дипломатичного представництва Литви в ЄС заявив, що виняток був скасований, але країни ЄС зможуть продовжувати перевозити російську зброю до росії для ремонту, перш ніж вона буде повернута до ЄС.

Єврокомісія, яка відповідає за підготовку санкцій, не пропонувала поправку про закриття лазівки, оскільки незрозуміло, чи користується вона одностайною політичною підтримкою 27 країн ЄС, заявили дипломати.

Але на зустрічі минулого тижня посли країн ЄС, як повідомляється, "погодилися внести поправки до тексту після нової критики з боку деяких урядів, зокрема Польщі та Литви", про що повідомили дипломати, які були присутні на зустрічі.

За даними видання, країни ЄС минулого року продали росії зброї та боєприпасів на суму 39 млн євро (42,3 млн доларів США), згідно з останніми даними, наданими Єврокомісією, що більш ніж на 50% більше, ніж у 2020 році, коли продажі становили 25 млн євро, обсяг чого відповідає показникам попередніх років.

ЄС заборонив експорт зброї до Москви у липні 2014 року у відповідь на анексію Криму росією, але пункт у санкціях дозволяв продаж за контрактами, підписаними до серпня 2014 року, вказує видання.

Країни з великою оборонною промисловістю, такі як Франція та Німеччина, як повідомляється, були одними з найбільших експортерів.

Ще на цю тему