Глобальні нафтотрейдери скоротять закупівлю російської нафти з 15 травня

10:00 15.04.2022

Найбільші світові нафтотрейдери мають намір з 15 травня скоротити закупівлю нафти й палива у російських державних нафтових компаній, аби не потрапити під санкції Євросоюзу щодо Росії.

Про це повідомляє Reuters.

Хоча Євросоюз не запроваджував заборону на імпорт нафти з РФ, зокрема, через залежність Німеччини від російських енергоресурсів, торговельні компанії збираються обмежити закупівлі в «Роснефті», оскільки прагнуть дотримуватися формулювань щодо санкцій, які покликані обмежити доступ Росії до міжнародної фінансової системи.

Законодавство ЄС робить винятки для закупівлі нафти в «Роснефті» та «Газпромнефті», не поширивши на неї режим санкцій, оскільки це вважається «гостро необхідним» для енергетичної безпеки Європи.

За даними джерел інформагентства, трейдери ламають голову над визначенням «гострої потреби». Це може стосуватися нафтопереробного заводу, який отримує російську нафту по трубопроводу, але може не поширюватися на купівлю й продаж її посередниками. Тож вони скорочують закупівлі, щоб забезпечити дотримання законодавства до 15 травня, коли обмеження ЄС набудуть чинності.

Поширення санкцій на російську державну компанію «Транснефть», що володіє ключовими портами й трубопроводами, додасть складнощів для будь-яких продажів у майбутньому.

Великий покупець російської нафти компанія Trafigura заявила агентству, що «повністю дотримуватиметься всіх санкцій».

Ми очікуємо, що з 15 травня наші торговельні обсяги ще більше скоротяться”, — пояснили в компанії.

Інший великий покупець Vitol раніше заявляв, що обсяги торгівлі російською нафтою значно скоротяться у другому кварталі, і він припинить торгівлю російською нафтою до кінця 2022 року.

Війна та санкції проти Росії вже змусили багатьох західних покупців російської нафти, зокрема Shell, припинити нові спотові закупівлі.

Нафтопереробні підприємства в Європі дедалі менш охоче переробляють російську нафту. Це вже призвело до збоїв у російському експорті. У квітні обсяги «Роснефті» та «Газпромнефті» становили 29 млн барелів, або майже 1 млн барелів на добу, що дорівнює 40% загального обсягу експорту нафти марки Urals із західних портів Росії.

США, союзники й партнери з перших днів вторгнення Росії в Україну запровадили жорсткі санкції та експортні обмеження для російської економіки.

Минулого тижня обидві палати Конгресу США ухвалили закон, який забороняє імпорт Штатами російської нафти, газу та вугілля, а також позбавляє РФ статусу найбільшого сприяння.

Країни Євросоюзу працюють над шостим пакетом антиросійських санкцій, який включатиме «нафтову опцію». До Європи надходить половина всієї російської нафти та нафтопродуктів. Це 2,2 млн барелів на день сирої нафти та ще 1,2 млн барелів на день нафтопродуктів.

Євросоюз минулого тижня запровадив п’ятий пакет санкцій проти Росії за збройну агресію проти України. Він включає ембарго на імпорт російського вугілля і низку інших обмежень. Крім того, запроваджено санкції проти компаній, продукція яких відіграла роль у вторгненні в Україну, ключових олігархів та бізнесменів, кремлівських чиновників, пропагандистів, а також членів сімей підсанкційних осіб.

5 березня Євросоюз запровадив четвертий пакет санкцій щодо Росії, які включають обмеження проти великих компаній оборонного комплексу РФ, а також нафтогазових компаній, однак дозволяють купувати нафту та газ за «великої необхідності».

Про відмову від російського вугілля й нафти до кінця 2022 року оголосила також Велика Британія. Імпорт із Росії нафти, нафтопродуктів, природного газу, вугілля й інших енергоносіїв з 25 квітня забороняє також Австралія.

Великі компанії, зокрема Shell Plc і Total Energies SE, заявили, що планують поступово відмовитися від закупівель нафти й палива в Росії.

Ще на цю тему