Посол України в Німеччині закликає Меркель дати коментар про її політику щодо РФ

14:20 14.04.2022

Посол України у Німеччині Андрій Мельник закликав ексканцлерку Ангелу Меркель прокоментувати її політику щодо Росії, та сказав, що на Німеччину частково можна покладати відповідальність за те, що війна стала можливою.

Про це повідомляє Spiegel, цитуючи його інтерв’ю Süddeutsche Zeitung.

На запитання про те, чи можна частково покладати на Німеччину відповідальність за те, що війна стала можливою, та чи Меркель могла попередити її, Мельник відповів "Думаю, так". 

"Ніхто краще за неї не знав, наскільки напруженими були стосунки між Росією та Україною, і що Путін хотів не якоїсь угоди, а знищення моєї Батьківщини", - сказав посол. Попри це, зазначив він, було прийняте рішення продовжувати будівництво контраверсійного газопроводу "Північний потік-2" і Берлін не давав "зелене світло" на постачання зброї Україні.

Мельник закликав ексканцлерку прокоментувати її політику щодо РФ під час перебування на посаді.

"Думаю, якби Меркель висловилася, це було б важливо і для Німеччини. Це не про приписування провини, а про розуміння, як усе пішло не так", - зазначив він.

Щодо скандалу довкола відхилення візиту президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра, посол зазначив, що "немає сумніву, що пан Штайнмаєр може відвідати Україну в майбутньому.". 

"Повірте, це не питання того, чи його дистанціювання від найбільш серйозних помилок у політиці щодо Росії вважають достатнім. Але потрібні не просто слова, а сміливі дії, щоб виправити фатально хибні рішення. Тож найбільш явним знаком солідарності Німеччини з Україною було би негайне ембарго на російські газ і нафту. На цей час було би пріоритетно, щоб федеральний канцлер здійснив візит до України, тому що лише він та "світлофорна коаліція" можуть прийняти необхідні рішення про нову зброю та подальші покарання для Москви", - сказав посол. 

В офісі ексканцлерки раніше сказали, що вона не планує давати коментарів.