Кабмін створив дорадчий орган для координації логістики в сільському господарстві

15:00 11.04.2022

Кабінет міністрів України на засіданні в суботу, 9 квітня, створив Координаційну раду з питань логістики у сільському господарстві, метою якої є пошук шляхів збільшення можливостей експорту агропродукції та забезпечення аграріїв необхідними ресурсами. 

Про це ідеться у постанові №427, яка оприлюднена на урядовому порталі, пише видання Порти України.

Керівником ради є міністр агрополітики та продовольства Микола Сольський, а його заступником — один із заступників міністра інфраструктури. Крім того, у складі нового органу — голова Держприкордонслужби, Держпродспоживслужби, Держмитслужби, Укртрансбезпеки, перший заступник голови Мінекономіки та заступники глав Мінфіну та МЗС, голова правління «Укрзалізниці» та голова ДП «Адміністрація морських портів України» (АМПУ).

Рада сприятиме координації між міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади, місцевих адміністрацій у сфері розвитку транзитного потенціалу і логістики.

Серед основних завдань Ради також зазначені: підготовка пропозицій та рекомендацій щодо формування та реалізації державної політики у сфері транспорту, дорожнього господарства, розвитку транзитного потенціалу і логістики; вдосконалення логістики перевезень; підвищення ефективності процедур здійснення державного контролю під час переміщення товарів і транспортних засобів через державний кордон; скорочення витрат на міжнародні та внутрішні перевезення товарів; зменшення часу на транспортування товарів тощо.

Розв’язана Росією війна справляє негативний вплив на ситуацію на глобальному ринку продовольства, адже значно скорочує експорт зернових культур з України. Наразі в портах України лишаються заблокованими десятки комерційних суден із уже відвантаженим зерном, яким загарбники не дозволяють вийти в море.

Наприкінці березня Європейська рада ухвалила рішення, яким доручила Європейській комісії підтримувати продовольчу безпеку та сільське господарство України.

Польща працює над створенням на кордоні з Україною «сухого порту» з метою збільшення пропускної можливості для експорту української аграрної продукції.

Загроза світовим постачанням пшениці від російського вторгнення в Україну посилюється через вичерпання запасів у головних країнах-експортерах, таких як США та Євросоюз, що підриває їхню ефективність як «подушки» під час кризи.
 

Ще на цю тему