Фінляндія та Швеція мають намір приєднатися до НАТО вже влітку, - The Times

11:40 11.04.2022

Швеція та Фінляндія планують подати заявки на вступ до НАТО вже цього літа.

Як передає Цензор.НЕТ, про це пише The Times із посиланням на джерела.

За словами чиновників, Росія допустила "велику стратегічну помилку", оскільки Фінляндія та Швеція, схоже, готові приєднатися до НАТО вже влітку.

Представники США заявили, що членство в НАТО для обох скандинавських країн було темою розмов і багатьох зустрічей під час переговорів між міністрами закордонних справ Альянсу минулого тижня, на яких як запрошені гості були присутні Швеція і Фінляндія.

«Як це може бути чимось, крім величезної стратегічної помилки Путіна?», – сказав один американський чиновник.

Очікується, що Фінляндія подає заявку в червні, а Швеція – після неї.

Раніше прем'єр-міністр Фінляндії Санна Марін заявила, що для Фінляндії настав час серйозно переглянути свою позицію щодо НАТО.

«Росія не той сусід, яким ми її вважали», - сказала вона на вихідних, закликаючи ухвалити рішення «ретельно, але швидко».

«Я думаю, що ми проведемо дуже ретельні дискусії, але ми також не витрачаємо на цей процес більше часу, ніж потрібно, тому що ситуація, звісно, дуже важка», - додала Марін.

Як зазначається, вступ Фінляндії та Швеції до НАТО спричинить передислокацію військ на північно-західному фланзі Путіна, що ще більше розтягне його армію, яка сильно постраждала від опору України та тривалого конфлікту.

Європейські дипломати наголошують, що обидві країни значно розширять можливості НАТО, особливо у сфері збору розвідданих і в рамках посилення повітряних сил.
 

Ще на цю тему