Війна призведе до скорочення ВВП України на 45% – прогноз Світового банку

11:20 11.04.2022

Обсяг виробництва в Україні, ймовірно, скоротиться на приголомшливі 45,1% цього року, оскільки вторгнення росії призвело до закриття підприємств, скорочення експорту та унеможливило економічну діяльність на великих територіях країни.

Як пише ZN.UA, про це йдеться у недільному звіті Світового банку.

Відомство також прогнозує падіння ВВП Росії у 2022 році на 11,2% через фінансові санкції, введені Сполученими Штатами та їх західними союзниками щодо російських банків, державних підприємств та інших установ, пише Reuters.

В економічному огляді Світового банку «Війна в регіоні» йдеться, що регіон Східної Європи, що включає Україну, Білорусь та Молдову, за прогнозами, продемонструє скорочення ВВП на 30,7% цього року через потрясіння, пов'язані з війною та збоями у торгівлі.

Згідно зі звітом Світового банку, для України більше половини підприємств країни закрито, тоді як ще відкриті підприємства працюють із значно меншою продуктивністю. Закриття судноплавства Чорним морем скоротило близько 90% експорту зерна країни та половину загального експорту.

Війна унеможливила економічну діяльність на великій частині країни і порушила сільськогосподарські посадки та збирання врожаю. Завдано шкоди майбутньому економічному зростанню, не в останню чергу це пов'язано із відпливом українських біженців до інших країн.

Масштаби погіршення економічних показників України «залежать від високого ступеня невизначеності» щодо тривалості та інтенсивності війни.
 

Ще на цю тему