Морські санкції ЄС проти рф: Їх практично нема, але треба дотиснути - експерт

17:00 09.04.2022

Моніторингова група «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» та редакції BlackSeaNews щодо морських санкції ЄС від 08/04/2022:

«Зазвичай в нас навіть журналісти неуважно читають будь-що. Всі звикли читати 1-й абзац. У випадку санкцій це спочатку викликає спочатку радощі, потім шок, а надалі розчарування та злість. Щоб цього не було, давайте уважно про морські санкції ЄС від 08/04/2022. Якщо коротко - їх практично нема», - про це в Фейсбуці повідомив керівник Інституту чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко.

Отже, джерело (це не те, що хтось прочитав і переказав): COUNCIL REGULATION (EU) 2022/576 of 8 April 2022 amending Regulation (EU) No 833/2014 concerning restrictive measures in view of Russia’s actions destabilising the situation in Ukraine. 

«Морська тема регулюється окремо (переклад мій – А. Клименко):

Article 3ea
1. Забороняється надавати доступ після 16 квітня 2022 року до портів на території Союзу будь-якому судну, що зареєстровано під прапором Росії.

2. Пункт 1 застосовується до суден, які змінили російський прапор або реєстрацію на прапор або реєстр будь-якої іншої держави після 24 лютого 2022 року.

«Тут начебто ок, передбачили, що зараз почнуть міняти прапори, зафіксували 24/02/2022, відсікли від перевезень чималу частину торговельного флоту РФ», - пише експерт – 

АЛЕ: нємає жодного слова про судна під іншими прапорами, що належать РФ-судновласниками та/або експлуатуються РФ-шиппінг-менеджерами (а таких не менше, ніж тих, хто під прапорами)

Ну а далі - як завжди в таких документах - йдуть винятки, що нівелюють майже все...

5. У відступ від параграфа 1 компетентні органи можуть дозволити судну доступ до порту на таких умовах, які вони вважають доцільними, після того, як визначили, що доступ необхідний для такого:

(a) закупівля, імпорт або транспортування до ЄС природного газу та нафти, включаючи продукти нафтопереробки, титан, алюміній, мідь, нікель, паладій і залізну руду, а також деякі хімічні та залізні продукти, перелічені в Додатку XXIV;
(b) закупівля, імпорт або транспортування фармацевтичних, медичних, сільськогосподарських та харчових продуктів, включаючи пшеницю та добрива, імпорт, закупівля та транспортування яких дозволено відповідно до цього Регламенту;
(d) перевезення ядерного палива та інших вантажів, строго необхідних для функціонування цивільного ядерного потенціалу; або
(e) закупівля, імпорт або транспортування до Союзу вугілля та іншого твердого викопного палива, як зазначено в Додатку XXII, до 10 серпня 2022 року.

6. Зацікавлена держава-член інформує інші держави-члени та Комісію про будь-який дозвіл, наданий згідно з параграфом 5, протягом двох тижнів з моменту отримання дозволу.

Отже, маємо таке:

а) морський РФ-експорт до ЄС зберігається, тому що абзаци (а), (b), (d), (e) охоплюють всі основні позиції номенклатури експорту. Додається трохи бюрократії, але НЕ для РФ-суден та компаній, а для країн ЄС.

б) можна з високою вірогідністю припустити, які країни це лобіювали (дивись список портів, до яких приходить РФ-кривава_нафта в наших публікаціях)

в) чи треба розчаровуватися? - ні! Це перший крок. Раніше про це навіть говорити не могли. 

Але треба дотиснути. І сформулювати треба так, що не було різночитань: 

= перше принципове рішення - повне ембарго на РФ-експорт/імпорт; а поки до цього дозріють, є проміжне;

= друге рішення - санкціонувати порти відправлення експортних рф-вантажів (і немає жодної різниці, на яких суднах їх везуть чи перевантажують)».
 

Ще на цю тему