Дія санкцій: Росія з квітня зменшить видобуток нафти

18:00 09.04.2022

Видобуток нафти у РФ за підсумками квітня знизиться на 4−5% до березня через зміну логістики та можливих проблем зі страхуванням та використанням суден.

Про це заявив віце-прем'єр Олександр Новак, повідомляє НВ.

«У нас буде коригування обсягів видобутку дійсно у квітні у бік зменшення, ми це бачимо, тому що змінюється логістика, і фінансові проблеми будуть пов’язані зі страхуванням, із використанням суден. Все це, звичайно, вносить свої корективи, тому у квітні у нас буде коригування, і я думаю, що, можливо, побачимо там зниження в середньому у квітні 4−5% (до березня, — НВ)», — повідомив Новак.

Він наголосив, що зниження видобутку не є директивним. «Ні, не директивно, це компанії самостійно вирішуватимуть», — наголосив він.

«У переробці також будуть коригування, також буде зниження завантаження нафтопереробних заводів. Але я хочу наголосити, це ніяк не вплине на забезпеченість нафтопродуктами нашого внутрішнього російського ринку. І експорт також здійснюватиметься. Але коригування завантаження нафтопереробних заводів буде», — сказав він.

Новак зазначив, що цифри зниження переробки поки що назвати не може: «Я зараз точно не скажу, бо там працює штаб».

Він також повідомив, що питання створення сховищ нафти завжди на порядку денному.

«Це питання на порядку денному завжди. Є певні обсяги, які ми можемо в резервуарах зберігати і в трубопровідній системі, але, звичайно, це зовсім незначно стосовно тих обсягів, які ми видобуваємо та реалізуємо на експорт», — сказав він.

Середньодобовий видобуток нафти з конденсатом у РФ на початку квітня знизився на 3,9% до березня і склав близько 1,4 млн тон.
 

Ще на цю тему