У США обговорюють порядок конфіскації майна олігархів з рф на користь України

15:00 09.04.2022

США розглядають можливість ухвалити закон, який би дозволив конфіскувати майно російських олігархів на користь України.

Про це передає Укрінформ з посиланням на The Washington Post.

Законодавці мали намір проголосувати за жорсткий законопроєкт, який би дозволив уряду заарештовувати активи на суму, що перевищують 5 млн доларів, які належать росіянам, проти яких запроваджено санкції США. Ці активи можуть бути продані за готівку, а потім передані Україні для військової та гуманітарної допомоги. Сума цих коштів може обчислюватися мільярдами.

Однак Американська спілка захисту громадянських свобод застерегла законодавців, що документ у такому вигляді може суперечити конституційним нормам, оскільки не дозволяє його учасникам оскаржувати дії уряду в суді, тому може бути скасований у судовому порядку.

«Цей законопроєкт був настільки неконституційним, що створював для російських громадян, які потрапили під санкції перспективу виграти в американському суді, який, імовірно, скасував би й закон, і санкції як неконституційні», - сказав один з керівників спілки Крістофер Андерс.

У результаті у вівторок законодавці проголосували за значно слабший документ – революцію, яка передбачає створення цільової групи, що дає уряду 60 днів для «визначення конституційних механізмів», за допомогою яких президент Джо Байден зможе конфіскувати активи. Після цього законодавці зможуть розробити новий законопроєкт.

Підготовка законопроєкту може стати частиною набагато ширших дебатів про те, що робити з потенційно значними сумами активів російських олігархів, які будуть конфісковані американськими та європейськими посадовцями через вторгнення росії в Україну.

Зазвичай американські санкції призводять до замороження активів особи, проти якої їх запроваджено. Суд встановлює факт скоєння злочину, щоб заарештувати їх і визначити їхню подальшу долю.

Водночас автори законопроєкту демократ Том Маліновскі та республіканець Джо Вілсон заявили, що потрібен прискорений підхід до цього процесу для відповіді на надзвичайні звірства росії в Україні.

«Ми жодним чином не можемо повернути путіну російські багатства, поки Україна лежить у руїнах, а українці ховають загиблих... Цього не станеться, - сказав Маліновскі. - Питання в тому, як ми вчинимо: чи дозволимо цим активам зависати десь десятиліттями з невизначеними суперечками, чи знайдемо спосіб використати бодай частину з них для відновлення країни, яку путін руйнує».

Конгресмен також наголосив, що влада не повинна вважати активи російських олігархів приватною власністю. США мають розглядати їх як форму російських державних активів - оскільки російська держава фактично здійснює управління ними та керує їх використанням.

«російська держава відповідає за руйнування України, і це, по суті, російські державні активи, навіть якщо особа, за якою вони числяться, не володимир путін», - сказав Малиновський.

Він зазначив, що законодавство також застосовуватиметься до заморожених коштів російського центрального банку, які зберігаються за кордоном.
 

Ще на цю тему