США нанесли «превентивний удар» по мережевій інфраструктурі російських хакерів

17:40 07.04.2022

Американське Федеральне бюро розслідувань провело успішну спецоперацію по встановленню контролю над тисячами маршрутизаторів і брандмауерів російських хакерів.

До кібервійни активно включилося американське ФБР. Після кількох російських хакерських атак здійснених на Україну та Європу, в Бюро розробили та провели операцію по знешкодженню шкідливого програмного забезпечення, пише ZN.UA з посиланням на Reuters.

Видання повідомляє, що спецоперація Федерального бюро розслідувань була характеризована як превентивний крок. Головна мета якого полягає у запобіганні атакам російських хакерів через зламані пристрої у "ботнеті", які можуть атакувати інші сервери шкідливим трафіком.

«На щастя, ми змогли зламати цей ботнет, перш ніж його можна було використати», – цитує Reuters генерального прокурора США Мерріка Гарленда.

«Ботнет контролювався за допомогою шкідливого програмного забезпечення під назвою Cyclops Blink, яке агентства кіберзахисту США та Великобританії публічно приписували наприкінці лютого «Sandworm», нібито одній із хакерських команд російської військової розвідки, яку неодноразово звинувачували у здійсненні кібератак», - йдеться у статті. 

Програмне забезпечення Cyclops Blink надавав російським спецслужбам доступ до компрометованих систем і дозволяв віддалено вилучати, видаляти або переналаштовувати пристрої. 

За словами директора ФБР Кріса Рея, бюро отримало дозвіл суду, і таємно проникли в тисячі маршрутизаторів і брандмауерів, щоб видалити шкідливе програмне забезпечення та переналаштувати пристрої.

«Ми видалили шкідливе програмне забезпечення з пристроїв, якими користуються тисячі компаній для безпеки мережі по всьому світу. Ми зачинили двері, через які росіяни проникали до них», — сказав Рей.
 

Ще на цю тему