На судні з болгарським екіпажем у порту Маріуполь лишилося припасів на 10 днів

13:20 07.04.2022

В зоні морського порту Маріуполь, де йдуть активні бойові дії між російською армією та ЗСУ, лишається заблокованим балкер Tzarevna (прапор — Мальта) з болгарським екіпажем. 

Про це повідомив прем’єр-міністр Болгарії Кирил Петков, передає видання Порти України з посиланням на Bulgarian News Agency.

За словами Петкова, моряків врятують, щойно вдасться організувати зелений коридор і вивести судно із зони бойових дій. Уряд Болгарії стежить за ситуацією та отримує оновлення кожні три години.

Після розмови з капітаном судня в середу, 6 квітня, болгарський прем’єр повідомив, що запасів їжі та води морякам вистачить ще на 10 днів.

Загалом у Маріупольському порту на сьогодні перебувають п’ять іноземних цивільних суден під прапорами Мальти, Домініканської республіки, Ямайки та Ліберії з екіпажами на борту, серед яких громадяни Болгарії, Туреччини, Азербайджану, України, Росії.

Увечері 4 квітня в порту Маріуполь внаслідок обстрілу з боку військ рф зайнялося та почало тонути суховантажне судно Azburg (прапор — Домініканська Республіка).

24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про початок вторгнення до України. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об’єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

З перших днів повномасштабного вторгнення флот РФ поцілив щонайменше у шість цивільних суден в Азовському і Чорному морях і в Бузькому лимані. Росіяни називають це «антитерористичною операцією».

Крім того, 26 лютого військові кораблі РФ захопили поблизу острова Зміїний в акваторії Чорного моря і доправили до берегів окупованого Криму два торгові судна під українським прапором. Того ж дня стало відомо, що військові кораблі РФ з порушенням міжнародних конвенцій атакували та захопили пошуково-рятувальне судно «Сапфір» КП «Морська пошуково-рятувальна служба» (МПРС) під час виконання гуманітарної місії в районі острова Зміїний.

Кабінет міністрів з 25 лютого на період воєнного стану встановив третій рівень охорони у морських портах.

Україна з 24 лютого закрила морський район у північно-західній частині Чорного моря для відсічі збройній агресії Російської Федерації з морського напрямку.

Держприкордонслужба у співпраці з Міністерством закордонних справ забезпечують евакуацію іноземців — членів екіпажів морських торгових суден, які застрягли в портах.
 

Ще на цю тему