В окупованому Криму під мобілізацію потрапили загони «Юнармії» – Денісова

13:00 05.04.2022

В окупованому Криму під загальну мобілізацію потрапили загони «Юнармії», які знаходиться на півострові. 

За рахунок юнармійців, яким вже виповнилося 18 років, Росія планує поповнити значні втрати своїх військовослужбовців, понесені у війні з Україною.

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Facebook,пише Центр журналістських розслідувань.

«У найкращих традиціях Гітлера РФ як гарматне м’ясо вирішила кинути у бій молодь. Під загальну мобілізацію потрапили загони «Юнармії», частина яких знаходиться і в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Рішення про залучення підлітків до воєнних дій було ухвалено ще в середині березня, проте впроваджувати подібні заходи вирішили одночасно з офіційною мобілізацією у Росії, з 1 квітня 2022 року», – написала Денісова.

Вона зазначила, що починаючи з 29 березня 2022 року юнармійцям, яким виповнилося 18 років, почали надходити листи із запрошеннями «на співбесіду» та «проведення культурно-патріотичних занять», які фактично є повістками на відправлення у військову частину.

«Юнармійців збиратимуть у штабах до 10 квітня 2022 року, після цього їх планується перекидати у місця дислокації, а потім – на Харківщину та Донбас», – додала омбудсмен.

Вона вказала, що РФ у порушення законів та звичаї війни здійснює пропаганду, спрямовану на забезпечення добровільного вступу в армію цивільного населення, що заборонено Женевською конвенцією 1949 року про захист цивільного населення під час війни, Факультативного протоколу до Конвенції про права дитини щодо участі дітей у збройних конфліктах.

«Звертаюся до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення РФ в Україну та експертної місії, створеної державами-учасницями ОБСЄ відповідно до Московського механізму, врахувати ці факти порушень прав людини РФ в Україні», – наголосила Денісова.

За даними окупаційних відомств, у Криму та Севастополі організовано 874 загони так званої «Юнармії», куди входять близько 29 тисяч дітей.

У 2021 році близько 4 тисяч дітей з окупованого Криму було прийнято до лав всеросійського військово-патріотичного громадського руху «Юнармія». Діти брали участь у «патріотичних заходах», спрямованих на «збереження пам’яті про визначні події та дати в історії Росії».
 

Ще на цю тему