Казахстан пропонує європейським компаніям допомогти продавати товари росіянам попри санкції

13:00 01.04.2022

Казахстан пропонує допомогти європейським компаніям, які хочуть продовжувати продавати товари в РФ, але прагнуть уникнути негативних наслідків. Там кажуть, що «торгівля є торгівля».

Про це заявив перший заступник глави Адміністрації президента Казахстану Тимур Сулейменов в інтерв'ю Politico, пише НВ.

«Європейські компанії йдуть з Росії або через санкції, або через тиск громадськості, акціонерів та етичні міркування. Вони хочуть бути десь поруч, і ми хотіли б бути цим сусідом. Торгівля є торгівля, і ці компанії хотіли б розділити російський споживчий ринок», — сказав Сулейменов.

Він розповів, що зустрічався у Брюсселі з єврокомісаром Валдісом Домбровскісом і Європейська комісія загалом підтримує таке рішення.

Сулейменов наголосив, що Казахстан пропонує не спосіб обійти міжнародні санкції, а допомогти компаніям законно продавати росіянам такі товари, як кросівки та футболки.

Казахстан має привілейований доступ на російський ринок через Євразійський економічний союз.

Сулейменов сказав, що хотів би уточнити у Комісії, чи не заперечує вона проти «можливостей», які створює для Казахстану вторгнення Росії в Україну для залучення європейського бізнесу.

«Ми щойно обговорили це з комісією, чи згодні вони з цим. Ми отримали ідеальну відповідь, що доти, доки режим санкцій дотримується — і, звичайно, Казахстан дотримується всіх інших зобов’язань, СОТ, угоди про уникнення подвійного оподаткування і таке інше — вони більш ніж раді, що європейські компанії знаходяться в Казахстані», — сказав він.

За словами Сулейменова, Казахстан займає нейтральну позицію щодо війни в Україні: «Ми не підтримуємо жодної частини конфлікту ні у військовому, ні в політичному плані, але ми надаємо гуманітарну допомогу Україні».
 

Ще на цю тему