Європейська «дочка» російського ВТБ-банку виставлена на продаж - Bloomberg

20:00 30.03.2022

Європейський підрозділ російського банку ВТБ виставлено на продаж після того, як материнський банк опинився під санкціями США та Великої Британії.

Як повідомляє Європейська правда, про це пише агентство Bloomberg із посиланням на свої джерела.

За словами співрозмовників агентства, німецькі регулюючі органи підтримують продаж банку, тому що прагнуть уникнути безладу в VTB Bank Europe. Хоча продаж не єдиний варіант, він може бути узгоджений у найкоротші терміни.

Пресслужба ВТБ не відповіла на запити агенції. Прессекретар BaFin, банківський регулятор Німеччини, відмовився від коментарів. Раніше BaFin заявляв, що уважно стежить за європейським підрозділом ВТБ та отримує щоденну інформацію про відтік коштів.

Влада, у тому числі BaFin і Центробанк Німеччини, намагаються уникнути сценарію, за якого довелося б задіяти систему страхування вкладів та обтяжувати галузь вищими витратами. Санкції проти російських банків уже призвели до закриття європейського підрозділу Сбербанку.

ВТБ і німецькі регулятори намагаються структурувати угоду таким чином, щоб покупець не наражався на санкційні ризики. Інший варіант, що обговорюється - обмін російськими та європейськими активами з материнською компанією, хоча це може виявитися складним, враховуючи, що ВТБ перебуває під санкціями.

Активи VTB Bank Europe у розмірі 7,95 млрд євро на кінець вересня роблять його порівняно невеликим кредитором у регіоні. Близько 1,64 мільярда євро із цієї суми припадає на готівку та короткострокові кошти, а його зобов'язання включають 4,35 мільярда євро депозитів клієнтів.

ВТБ, на відміну від Сбербанку, не потрапив під санкції ЄС.

Нагадаємо, ПАО "Банк ВТБ" знаходиться у списках санкцій України, ЄС, США, Великобританії та Канади.

Детально про санкції можна переглянути у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.
 

Ще на цю тему