Експорт агропродукції переміщується з портів на залізницю — МІУ

15:20 30.03.2022

Міністерство інфраструктури провело перемовини з українським аграрним бізнесом щодо роботи транспортної системи в умовах війни та потреб українських аграріїв. 

Про це повідомила прес-служба Міністерства інфраструктури України, пише видання Порти України.

Наразі посівна розпочалась у всіх частинах країни, де не ведуться активні бойові дії. Наше ключове завдання — забезпечити стабільну логістику техніки та запчастин до неї, добрив, пального тощо. Усе необхідне для роботи господарств. Так, є деякі складнощі на окремих маршрутах, однак в цілому можемо говорити про те, що ми здатні забезпечити бізнес усім необхідним для старту весняної посівної кампанії”, — зазначив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Також МІУ працює над питанням експорту сільськогосподарської продукції. У зв’язку з блокуванням через війну морських портів, він переорієнтовується на залізницю.

Зі стартом війни та тимчасовим блокуванням морських портів, наші виходи на міжнародні ринки звузились. Нагадаю, що зазвичай фермери залишають частину врожаю на весну, адже у цей період її можна продати за вигіднішими цінами. Ми переорієнтовуємо експорт аграрної продукції на потужності залізниці. Паралельно підвищуємо загальний рівень контейнеризації вантажної системи «Укрзалізниці»”, — наголосив Кубраков.

Минулого тижня Європейська рада ухвалила рішення, яким доручила Європейській комісії підтримувати продовольчу безпеку та сільське господарство України.

За даними Міністерства аграрної політики та продовольства, Україна має достатньо запасів продовольства для внутрішнього споживання. Навіть якщо виробництво зупиниться, країна має все необхідне з чималим запасом, оскільки експорт зупинився.

Загроза світовим постачанням пшениці від російського вторгнення в Україну посилюється через вичерпання запасів у головних країнах-експортерах, таких як США та Євросоюз, що підриває їхню ефективність як «подушки» під час кризи.

Російське вторгнення в Україну може спричинити найгірший шок на ринку зерна за всю історію.
 

Ще на цю тему