У Чорному морі необхідно провести міжнародну військово-морську гуманітарну операцію – Клименко

21:00 25.03.2022

В Чорному морі необхідно негайно організувати міжнародну військово-морську гуманітарну операцію задля того, щоб ліквідувати мінну небезпеку. 

Про це під час брифінгу розповів керівник Інституту чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко, передає Укрінформ.

"Щодо мінування Чорного моря. 19 березня ВМС України поширили морське попередження, в якому говорилося, що чорноморський флот російської федерації здійснив мінування району Чорного моря, який прилягає до гирла Дунаю.Це єдиний водний шлях, який залишився в України на захід. І здійснили мінування в районі острова Зміїний - це саме там, де проходить рекомендований маршрут з Босфору до чорноморських портів України. І саме це вони видали за отой фейк про зірвані штормом міни українські в Чорному морі", - сказав він.

За словами Клименка, на сьогодні необхідно негайно розпочинати міжнародну військово-морську гуманітарну операцію

"Якщо є в Чорному морі мінна небезпека, то цю небезпеку треба знешкодити. Тобто треба вивести в море міжнародний загін мінно-тральних кораблів, які є і в військово-морських силах Туреччини, Румунії, Болгарії, і трохи є в Україні. Ці тральщики необхідно прикрити як із моря, так і з повітря, адже не секрет, що з акваторії Чорного моря та з повітряного простору росія здійснює обстріли території України, причому не тільки прибережних місць, але й віддалених – таких як Львівська, Рівненська та інші області України", - наголосив він.

Експерт уточнив, що однією з проблем також залишається активний морський трафік з експорту російської нафти з російських портів Чорного моря до країн Європи.

"Тільки за 10 днів, із 14 березня по 24 березня, через турецькі протоки пройшли 77 танкерів з російською нафтою, які перевезли 4 400 тис. тонн російської нафти... Для того, щоб реалізувати міжнародну гуманітарну військово-морську операцію в Чорному морі, потрібно вимагати від російської федерації припинити бойові дії в Чорному морі і відвести кораблі чорноморського та інших флотів з районів Чорного моря", - додав він.

За підрахунками експерта, досі в портах Чорного моря перебувають як мінімум 64 іноземних судна, в портах Азовського моря, в порті Маріуполь - 6 іноземних суден, в порті Бердянськ до 15 березня знаходилося 5 іноземних суден.

"Я хочу зазначити, що вчора міністерство оборони російської федерації оголосило про створення з ранку до вечора, починаючи відсьогодні, так званих гуманітарних коридорів, щоб ці торговельні судна з портів України в Чорному морі могли вийти і піти додому. Насправді це дуже цинічна річ, бо в Чорному морі тривають бойові дії, і мінімум 5 комерційних суден зазнали ушкоджень внаслідок потрапляння ракет та снарядів, одне судно затонуло. Є втрати, є загиблі та поранені серед членів екіпажу, громадян іноземних країн", - наголосив він.

Як повідомляв Укрінформ, 27 лютого Туреччина закрила Босфор і Дарданелли для військових кораблів. Санкції не дозволяють завести до Чорного моря кораблі північного, тихоокеанського, чорноморського та балтійського флотів рф.

Навігаційна служба ВМС Туреччини повідомила про небезпеку для кораблів через мінування підходів до портів Одеси, Очакова, Чорноморська та Южного.
 

Ще на цю тему