Російський цинізм та що робити: Стосовно виводу іноземних торговельних суден з українських портів Чорного моря

09:55 25.03.2022

Моніторингова група «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» та редакція BlackSeaNews продовжує відстежувати ситуацію у Чорному морі.

Андрій Клименко, головний редактор порталу BlackSeaNews та співзасновник Чорноморського інституту стратегічних досліджень, на своїй сторинці у Фейсбуці повідомляє про «створення» РФ з 25 березня «гуманітарного коридору для безпечного виходу іноземних суден із українських портів».

«Стосовно виводу іноземних торговельних суден з українських портів Чорного моря: російський цинізм та що робити.

24/03/2022 із властивим цинізмом (що вже нікого в світі не дивує) Міноборони РФ оголосило про "створення з 25 березня гуманітарного коридору для безпечного виходу іноземних суден із українських портів". Отже розберемося.

МО РФ каже: "Закликаємо все міжнародне співтовариство, у тому числі Міжнародну морську організацію, вплинути на українську сторону та вжити дієвих заходів, спрямованих на деблокування та забезпечення безпеки виходу суден іноземних держав з портів України"....

Тобто вигладає так, що це Україна заблокувала в своїх портах іноземні судна. Зауважимо, що саме РФ у трагічний день 24/02/2022 опублікувала міжнародне Coastal Warning (попередження про небезпеку) в Чорному морі (фото з телексу №1), а в Азовському морі ще ввечері 23/02/2022 (фото з телексу №2). Суднам було наказано залишити райони, що позначені на карті (фото №3) до 16:00 (UTC) 24/02/2022/

Ну а тепер МО РФ каже, що "для виходу іноземних суден з українських портів у відкрите море Російська Федерація створює гуманітарний коридор, який являє собою безпечну смугу руху суден від району збору, розташованого за 20 миль на південний схід від порту Іллічівськ. Час дії коридору - щодня з 08:00 до 19: 00 (час московський) починаючи з 25 березня 2022. Протяжність гуманітарного коридору становить 80 морських миль у південно-західному напрямку, ширина смуги руху 3 милі".

Що треба робити Україні та органам влади країн, чиї судна знаходяться в українських портах Чорного моря? - ми вже про це писали - НЕГАЙНО організувати міжнародну військово-морську гуманітарну операцію з прикриття комерційних суден, яким дійсно треба вийти з українських портів Чорного моря, в тому числі - ліквідувати мінну небезпеку. Ну й забезпечити прикриття цієї операції не тільки з моря, але й з повітря, бо з акваторії Чорного моря кораблі та літаки РФ здійснюють бойові стрільби...

Нагадаємо, що не менш 5 комерційних суден зазнали пошкоджень, одне з яких затонуло. Щонайменше двоє моряків загинули внаслідок бойових дій, хоча повні дані все ще підтверджуються. 2 чи 3 судна були захолені РФ в морі та відведені під конвоєм до кримських портів».
 

 

Ще на цю тему