Німецька енергетична компанія EnBW відмовляється від нових контрактів з рф

13:00 24.03.2022

Німецька енергетична компанія EnBW уникатиме укладання нових контрактів з російською федерацією допоки її президентом є володимир путін. 

Таку заяву зробив виконавчий директор підприємства на щорічній пресконференції, повідомляє Укрінформ.

«За цього керівництва не буде жодних нових контрактів на постачання з росією», – сказав Мастьо, зазначивши, що багато довгострокових контрактів були скорочені вже на початку року.

За його словами, війна в Україні докорінно змінить енергетичний ландшафт Європи. Ситуація вимагає зменшення залежності від російського газу та вугілля, будування LNG-терміналів і швидкого розширення мережі відновлюваних джерел, а тому компанія намагається диверсифікувати свої джерела.

Утім, за словами керівника, третя за величиною енергетична компанія Німеччини все ще купує «незначну частину» кам’яного вугілля та газу з Росії для своїх 5,5 мільйона споживачів. І якщо ситуація з вугіллям є «контрольованою», навіть якщо російських поставок не буде, замінити російський газ прямо зараз не є можливим.

«Як ви знаєте, повна заміна закупівель у короткостроковій перспективі у разі теоретичної втрати російського газу для нас нездійсненна, як і для більшості учасників ринку», – сказав Мастьо. Отже, Німеччина продовжуватиме покладатися на імпорт газу ще деякий час.

Втім, EnBW почала кілька років тому працювати зі зрідженим газом. Торік було куплено більше десятка суден для його транспортування. Одне з головних завдань зараз – якнайшвидше побудувати LNG-термінали.

У 2021 році EnBW закупила 495 терават-годин газу, з яких п’яту частину - в росії, та 4,2 мільйона тонн кам’яного вугілля, частка російського при цьому перевищувала 85%.

EnBW є третьою за величиною енергетичною компанією Німеччини після RWE та E.ON. Ці компанії також скоротили контракти з росією.

Як повідомлялось, керівництво ФРН блокує питання ембарго на імпорт енергоносіїв з росії, мотивуючи це перспективою дестабілізації на енергоринку ЄС. Німеччина була залежна від усіх видів російського викопного палива – газу, нафти та вугілля. Війна змушує ФРН прискорити темпи на шляху до мети кліматичної нейтральності, якої планувалося досягти до 2045 року.
 

Ще на цю тему