Засуджених за «тероризм» кримських татар вивезли до розгляду апеляції в СІЗО Новочеркаська

10:40 24.03.2022

Чотирьох кримських політв'язнів, засуджених за "тероризм" на терміни від 15 до 19 років позбавлення волі, доправили до СІЗО міста новочеркаська ростовської області рф.

Про це у Фейсбуці повідомляє Кримська солідарність.

@Правозахисник Різа Ізетов, журналіст Ремзі Бекіров та активісти Шабан Умеров, Раїм Айвазов прибули до СІЗО-3 новочеркаська у ростовській області@, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що політв'язнів з Криму триматимуть там до розгляду апеляційної скарги на вирок, оголошений 10 березня 2022 року.

За словами адвоката Лілі Гемеджі, активісти почуваються добре, проте, за її словами, їхнє здоров'я може погіршитися, оскільки СІЗО-3 новочеркаська відоме своєю переповненістю, антисанітарними умовами та обмеженням прогулянок на свіжому повітрі.

Як повідомлялося, 10 березня південний окружний військовий суд у ростові-на-дону виніс обвинувальний вирок щодо активістів "Кримської солідарності", заарештованих за другою сімферопольською "справою Хізб ут-Тахрір".

Різа Ізетов та Ремзі Бекіров дістали 19 років колонії, Шабан Умеров був засуджений на 18 років, Раїм Айвазов – на 17 років та Фарход Базаров отримав 15 років.

27 березня 2019 року у Криму проходили наймасовіші обшуки у будинках кримських мусульман. Слідчі дії проводили у Кам'янці, Строганівці, Білому – це селища, в яких переважно живуть кримські татари.

У результаті було заарештовано 25 кримськотатарських громадських активістів: Руслан Сулейманов, Алім Карімов, Рустем Шейхалієв, Меджит Абдурахманов, Яшар Муєдінов, Білял Аділов, Джеміль Гафаров, Різа Ізетов, Ізет Абдуллаєв, Асан Яніков, Шабан Умеров, Тофік Абдулгазієв, Сейтвелі Сейтабдієв, Рустем Сейтхалілов, Акім Бекіров, Фарход Базаров, Сервет Газієв, Сейран Муртаза, Ерфан Османов, Осман Аріфмеметов, Ремзі Бекіров, Ескендер Сулейманов, Енвер Аметов, Владлен Абдулкадиров та Раїм Айвазов. Їх обвинувачують у причетності до ісламської політичної партії "Хізб ут-Тахрір", яка визнана в росії терористичною, але діє без обмеження на рівні національних законодавств багатьох країн світу.

Більшість заарештованих є учасниками правозахисного об'єднання "Кримська солідарність". Померов, Бекіров, Ізетов та Айвазов обвинувачуються за ч. 1 ст. 205.5 КК рф ("Організація діяльності терористичної організації") і засуджені до довічного позбавлення волі. Інші - за ч. 2 ст. 205.5 КК рф ("Участь у діяльності терористичної організації", засуджені до 20 років позбавлення волі). Всім фігурантам справи було також висунуто обвинувачення за ч. 1 ст. 30 та ст. 278 КК рф ("Приготування до насильницького захоплення влади"), їх було засуджено до 10 років позбавлення волі.

Згідно з матеріалами справи, обвинувачені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували вчиняти терористичний акт та не закликали інших до здійснення терористичних дій.

Відсутні будь-які докази, що свідчать про спробу повалення конституційного ладу російської федерації та захоплення влади. Матеріали справи містять лише аудіозаписи, у яких зафіксовано, що засуджені вели дискусії на релігійні та політичні теми.

На сьогодні в jregjdfyjve Криму за подібними обвинуваченнями заарештовано, перебуває під слідством та засуджено близько 70 людей.
 

Ще на цю тему