Росія через «закрите» Чорне море експортує в Європу нафту на мільйони доларів

22:20 23.03.2022

Експерти Інституту стратегічних чорноморських досліджень щоденно фіксують вивезення сотень тисяч тонн російської нафти через «закрите» Чорне море у країни Європи. 

Вартість експортованої нафти дорівнює десяткам крилатих ракет «Калібр», якими Росія обстрілює українські міста.

Про це в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань розповів Андрій Клименко, керівник Інституту стратегічних чорноморських досліджень, головний редактор BlackSeaNews.

«Ми ведемо новий моніторинг із назвою «Кривава нафта». Кожного дня у середньому півмільйона тонн російської нафти вивозиться з Чорного моря, яке для всіх перекрито. Вивозиться танкерами через турецькі протоки. 500 тисяч тонн нафти — це вартість 50 нових ракет «Калібр». Нафта йде переважно у Францію, Італію, Німеччину, трохи на Близький Схід і Нідерланди. Тобто саме в ті країни, позиція яких щодо членства України в ЄС та НАТО викликає відповідні емоції», — говорить Андрій Клименко.

Експерт зауважує, що наразі потрібен тиск дипломатичний, громадянський та медійний у тих країнах, які продовжують імпортувати російську нафту, напряму фінансуючи Росії можливість продовжувати нарощувати війну проти України.

«Ми всіх закликаємо долучатися. І нашу діаспору, і нашу дипломатію, людей, які підтримують Україну. Наприклад, Greenpeace уже в Балтії у своєму стилі вимагає припинити прийняття танкерів з російською нафтою у портах країн. Люди мають розуміти, що це кривава нафта, засіб фінансування війни, вбивства українців, руйнування наших міст», — пояснює Андрій Клименко.

За даними Інституту стратегічних чорноморських досліджень, 17 березня щонайменше 12 нафтових танкерів перевезли близько 800 тисяч тонн російської нафти через Босфор та Дарданелли на експорт у Грецію на суму, що близька до 560 мільйонів доларів — еквівалентно вартості близько 80 російських крилатих ракет «Калібр».

18 березня щонайменше 6 нафтових танкерів перевезли близько 300 тисяч тонн російської «кривавої» нафти через Босфор та Дарданелли на експорт. Це близько 200 мільйонів доларів, що еквівалентно вартості близько 30 російських крилатих ракет «Калібр».

19 березня щонайменше 9 нафтових танкерів перевезли близько 600 тисяч тонн російської нафти через Босфор та Дарданелли на експорт. Це близько $400 млн, що еквівалентно вартості близько 60 російських крилатих ракет «Калібр».
 

Ще на цю тему