У Росії засудили двох кримськотатарських активістів до 17 і 13 років позбавлення волі у «справі кримських мусульман»

15:00 22.03.2022

Південний окружний суд у Ростові-на-Дону засудив кримськотатарських активістів Тимура Ялкабова та Ленура Сейдаметова до тривалих строків позбавлення волі за звинуваченням в «участі та організації терористичної діяльності на території Криму».

Як повідомляє громадське об'єднання «Кримська солідарність», Тимур Ялкабов, який до арешту разом із дружиною випікав на продаж торти, засуджений до 17 років позбавлення волі. Ленура Сейдаметова, який до арешту надавав послуги вантажника, засуджено до 13 років позбавлення волі.

Раніше російські прокурори вимагали 19 і 16 років позбавлення волі Ялкабову та Сейдаметову.

«Россия пришла в наш Крым – все крымские татары стали «террористами». Как живет семья арестованного Тимура Ялкабова (видео)

17 лютого 2021 року о четвертій годині ранку в Криму відбулися масові обшуки у Білогірську, Бахчисараї, Сімферополі, Севастополі та Совєтському районі Криму. Після проведення обшуків Ленур Сейдаметов, Тимур Ялкабов, Азамат Еюпов, Яшар Шихаметов, Ернест Ібрагімов та Олег Федоров були доставлені в управління російської ФСБ у Криму, після чого їх ув'язнили та відправили на судово-психіатричні експертизи.

Кримських татар звинуватили у причетності до діяльності релігійної організації «Хізб ут-Тахрір», забороненої в Росії, але діючої без обмежень на рівні національних законодавств в Україні та в багатьох країнах світу.

Ще на цю тему