Австралія надасть Україні 70 тис. тонн вугілля

16:10 21.03.2022

На запит українського уряду Австралія безоплатно надасть нашій країні щонайменше 70 тис. тонн енергетичного вугілля для посилення енергетичної безпеки.

Про це повідомила прес-служба Міністерства енергетики.

Уряд Австралії провів відповідну роботу з підприємствами вугільної галузі країни для акумулювання обсягів вугілля, що стане внеском країни в забезпечення українських споживачів надійним електропостачанням. Австралійська компанія Whitehaven Coal організовуватиме відповідне відправлення. Наразі по урядовій лінії разом з українською стороною відпрацьовується питання якомога швидшого постачання”, – вказала прес-служба.

Зауважується, що вартість вугілля та його доставки покриватиметься урядом Австралії.

Традиційно імпортне вугілля в Україну доставлялося через порти «Південний» та Чорноморськ. Але зараз українські порти заблоковано російськими військовими. У той же час до країн ЄС австралійське вугілля зазвичай доставляється в порт Роттердам або порти на Балтійському морі, а потім залізничним транспортується одержувачам.

На початку березня уряд Австралії прийняв рішення про заборону імпорту з Росії нафти, нафтопродуктів, природного газу, вугілля й інших енергоносіїв. Санкції набудуть чинності з 25 квітня, через півтора місяці після їх реєстрації у федеральному законодавчому реєстрі. 

На сьогодні Австралія запровадила загалом 476 санкцій проти 443 осіб у Росії, у тому числі бізнесменів, наближених до її президента Володимира Путіна, а також проти 33 юридичних осіб, включаючи більшу частину російського банківського сектору та всіх організацій, відповідальних за суверенний борг країни.

Ще на цю тему