США розмістять в Болгарії роту машин Stryker в рамках бойової групи НАТО

19:00 19.03.2022

Сполучені Штати погодилися надати роту броньованих машин Stryker для бойової групи НАТО в Болгарії, прагнучи зміцнити східний фланг Альянсу після вторгнення Росії в Україну.

Про це заявив у суботу прем'єр-міністр Болгарії Кирил Петков на пресконференції з міністром оборони США Ллойдом Остіном, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

"США погодилися надати роту Stryker. Це сильний знак для всіх наших союзників у НАТО" - сказав Петков.

Болгарія, колись найближчий союзник Москви в часи холодної війни, а нині країна-член НАТО та Європейського Союзу, створює бойову групу до 1000 військовослужбовців під оперативним командуванням Верховного головнокомандувача Об’єднаними силами НАТО в Європі. Очікується, що бойова група також прийматиме війська з інших союзних країн.

"Я хотів підкреслити важливість оголошення про те, що Болгарія створила і очолює багатонаціональну бойову групу НАТО. Це важливий крок, і ми повністю його підтримуємо", - сказав Остін.

Петков сказав, що Болгарія продовжуватиме надсилати гуманітарну допомогу в Україну та приймати українських біженців, але поки що не розглядає можливість відправки будь-якої зброї до Києва.