Окупанти засудили п'ятьох кримських татар до термінів від 14 до 15 років

15:20 19.03.2022

Суд у Ростові-на-Дону виніс вирок п'ятьом кримським татарам у справі «другої Сімферопольської групи» Хізб ут-Тахрір.

Про це повідомляє Кримська солідарність.

“Колегія суддів південного окружного військового суду в особі головуючого судді Олександра Генералова, Дмитра Меркулова та Олексія Саннікова визнала винними та винесла вирок щодо п'ятьох кримськотатарських активістів. Усім підсудним було призначено позбавлення волі на строк від 14 до 15 років з обмеженням свободи пересування після закінчення терміну – на 1 рік”, - йдеться у повідомленні.

Серед засуджених кримських татар: 

–33-річний Акім Бекіров (14 років колонії, з них 5 років в'язниці та обмеження свободи пересування на 1 рік);
–28-річний Сейтвелі Сейтабдієв (14 років колонії, з них 5 років в'язниці та обмеження свободи пересування на 1 рік);
–38-річний Рустем Сейтхалілов (14 років колонії, з них 5 років в'язниці та обмеження свободи пересування на 1 рік);
–48-річний Ескендер Сулейманов (15 років колонії, з них 5 років в'язниці та обмеження свободи пересування на 1 рік);
–35-річний Асан Яніков (15 років колонії, з них 5 років в'язниці та обмеження свободи пересування на 1 рік). 

Російська федерація обвинувачує кримськотатарських активістів в участі та організації терористичної діяльності на території окупованого Криму.

Як повідомлялось, 27 березня 2019 року у Криму проходили наймасовіші обшуки у будинках кримських мусульман за останні десятиліття. Слідчі дії проводили у Кам'янці, Строганівці, Білому – це селища, в яких переважно живуть кримські татари. На місцях працювали співробітники фсб, омону, росгвардії, поліції, дпс.

Серед затриманих 25 кримськотатарських громадських активістів: Руслан Сулейманов, Алім Карімов, Рустем Шейхалієв, Меджит Абдурахманов, Яшар Муєдінов, Білял Аділов, Джеміль Гафаров, Різа Ізетов, Ізет Абдуллаєв, Асан Яніков, Шабан Умеров, Тофік Абдулгазієв, Сейтвелі Сейтабдієв, Рустем Сейтхалілов, Акім Бекіров, Фарход Базаров, Сервет Газієв, Сейран Муртаза, Ерфан Османов, Осман Аріфмеметов, Ремзі Бекіров, Ескендер Сулейманов, Енвер Аметов, Владлен Абдулкадиров і Раїм Айвазов.

Усі вони обвинувачуються в причетності до ісламської політичної партії «Хізб ут-Тахрір», забороненої в росії, але діючої без обмеження на рівні національних законодавств багатьох країн світу.

Ще на цю тему