Нафта на світових ринках подешевшала до $100 за барель, ціна російської Urals впала до $70

17:00 16.03.2022

Ціни на нафту у вівторок 15 березня опустилися нижче рівня $100 за барель – вперше з моменту вторгнення Росії в Україну. Ф’ючерси на нафту марки Brent впали на $7 до $99,99 за барель, американський сорт West Texas Intermediate подешевшав на $6,82 до $96,20, пише ports.ua.

При цьому відмова більшості прямих покупців від російської нафти помітно знизила попит на неї, що призвело до падіння цін на сорт Urals – зараз нафта цього сорту торгується з дисконтом $25-30 щодо Brent. Офіційних даних про котирування російської нафти немає, через зрив аукціонів (принаймні останні три з них не відбулися через відсутність заявок).

Проте, за даними Reuters у вівторок, індійська нафтогазова компанія Indian Oil купила 3 млн барелів російської нафти Urals у трейдера Vitol з постачанням у травні. За неофіційними даними, Vitol продала партію зі знижкою $25 за барель стосовно Brent (частина експертів стверджують, що знижка склала $30).

Вартість російської нафти впала після ембарго Вашингтона і відмови інших потенційних покупців від “токсичної сировини”. На цьому фоні влада Індії заявила, що вивчає варіанти купівлі російської сирої нафти та створення механізму прямих розрахунків у рупіях та рублях для оплати нафти та інших товарів. Індія – третій за величиною імпортер сирої нафти у світі. Нині у портфелі закупівель частку російської нафти припадає лише 3%.

Ще на цю тему