Танкери з російською нафтою змінюють курс, щоб оминути закриті для них порти

18:25 15.03.2022

Танкер ELLI (прапор Маршаллових островів) після заходу до порту Новоросійськ мав йти до Сполучених Штатів, але наразі змінив курс і направляється до іспанського анклаву Сеута на північному узбережжі Марокко, повідомляє GCaptain.

На борту ELLI знаходиться вантаж нафти, завантаженої в Новоросійську, пишуть Порти УкраЇни.

Оператор ELLI, грецька Halkidon Shipping Corp, заявив у п’ятницю, що судно, яке прямувало з Новоросійська до узбережжя Мексиканської затоки, «отримало інструкцію фрахтувальника залишатися та чекати наказів біля Гібралтару». У понеділок танкер повідомив про зміну порту призначення на Сеуту. Однак влада Сеути стверджує, що жодне судно з характеристиками ELLI не просило дозволу зайти у порт. Уряд Гібралтару, своєю чергою, заявив, що танкер не запитував дозволу і на захід у порт Гібралтар.

Принаймні п’ять іноземних танкерів разом з ELLI заходили до російських портів перед тим, як вирушити до Сполучених Штатів, – свідчать дані морської аналітичної компанії Windward. Незрозуміло, чи завантажили вони російську нафту і чи планують розвантажитись у портах США.

Не можуть розвантажитись підсанкційні танкери й в портах Британії, яка заборонила заходи всіх суден, будь-яким чином пов’язаних з РФ. Так, танкер «Совкомфлоту» NS CHAMPION ще 28 лютого змінив курс і відплив з Великобританії до Данії, де, за даними суднової AIS, перебуває і досі.

Ще на цю тему