IMO закликає створити безпечні коридори для судноплавства у Чорному морі

18:00 11.03.2022

На дводенній екстреній нараді Міжнародної морської організації (IMO), що триває, провідні світові судноплавні асоціації закликали створити безпечні коридори для суден, які застрягли в українських портах через напад російської армії. Про це повідомляє Splash 24/7.

«Я хотів би ще раз наголосити, що судноплавство, особливо моряки, не можуть бути побічними жертвами у більшій політичній та військовій кризі», – заявив генеральний секретар ІМО Кітак Лім у своєму вчорашньому вступному слові на екстреній нараді.

Генеральний секретар Міжнародної палати судноплавства (ICS) Гай Платтен своєю чергою поінформував, що кілька суден постраждали від обстрілів, моряки були вбиті та поранені, моряки різних національностей опинилися в пастці на суднах, пришвартованих у портах.

Вкрай важливо, щоб їх евакуація з цих небезпечних районів була забезпечена тими державами, які можуть зробити це”, – наголосив Платтен.

Зазначається, що багато морських послуг йдуть з Росії. Вкрай важливо, що класифікаційні товариства суден чорноморського морського співтовариства починають припиняти вести відносини з країною-агресором. Також співпрацю з РФ припиняють Lloyd’s Register (LR) та німецьке класифікаційне товариство DNV. LR підтвердив, що відмовиться від надання всіх послуг російським активам чи компаніям, що належать, контролюються чи керуються РФ; у той час як DNV заявила, що не вступатиме в новий бізнес з російськими компаніями або в нову комерційну діяльність у Росії, додавши у своїй заяві: «Ми перевіряємо всі поточні контракти та операції з російськими організаціями».

Тим часом, глобальні постачальники товарів продовжують шукати альтернативні маршрути та джерела товарів після вторгнення РФ в Україну.

Конфлікт в Україні починає виглядати так, що він може затягнутися на тривалий період часу. Обсяги експорту українських товарів у найближчі місяці викликають серйозні сумніви щодо того, чи конфлікт негайно припиниться чи ні, а апетит Заходу до російських товарів сходить нанівець”, — йдеться у звіті брокера Arrow.

Теми:

Ще на цю тему