Греція забере з Польщі частину українських біженців

07:40 11.03.2022

Уряд Грецької Республіки прийняв рішення відправити до Польщі транспорт для добровільного вивезення українських біженців.

Як передає Укрінформ із посиланням на Еkathimerini, про це заявив міністр у справах міграції та притулку Греції Нотіс Мітаракіс.

За словами урядовця, відповідне рішення було ухвалено на прохання уряду Польщі, яка прийняла вже більш як 1,3 млн біженців з України.

Водночас, зауважив Мітаракіс, Греція здатна прийняти приблизно 30 тисяч українських біженців та може збільшити цю цифру, якщо виникне потреба, і Євросоюз надасть країні додаткове фінансування.

Міністр зазначив, що нині до Греції прибули понад 7 тисяч українців, яким надали 12-місячний дозвіл на проживання. Вони здебільшого зупиняються у знайомих співвітчизників.

Коментуючи відправку транспорту до Польщі, Мітаракіс наголосив, що «будь-яке переміщення буде добровільним».

Як повідомлялося, з України до Польщі від початку російської агресії прибули 1,3 млн людей. У зв'язку з цим Cейм ухвалив спецзакон про підтримку українських біженців.

Зокрема, спецзакон передбачає надання біженцям з України ідентифікаційного коду (PESEL), їх перебування у Польщі визнаватиметься легальним упродовж 18 місяців. Вони зможуть легально працевлаштуватись, отримають доступ до безплатної медицини. Українські учні та студенти матимуть змогу навчатися у школах та університетах.

Теми:

Ще на цю тему