Родичів фігурантів «справи кримських мусульман» не пропустили з Криму до Росії на оголошення вироку – активісти

19:41 10.03.2022

Родичів фігурантів «справи кримських мусульман» не пропустили з Криму до Росії на оголошення вироку. Також російські силовики на Керченському мосту заблокували адвокатів підсудних і журналістів.

Про це «Кримську солідарність» повідомив адвокат Назім Шейхмамбетов.

Він розповів, що адвокати планують оскаржити поведінку російських силовиків на Керченському мосту. Разом з адвокатами у Криму залишилися і журналісти.

Адвокат розповів, що російські силовики кілька годин утримували на Керченському мосту десятки кримських татар, які намагалися виїхати на оголошення вироку в Ростов-на-Дону. Російські поліцейські забрали документи водіїв і посилалися на «завислу базу». Пізніше родичі фігурантів «справи кримських мусульман» повернулися додому. Російські силовики сказали, що лише у цьому випадку їм повернуть документи.

Йдеться про оголошення вироку цивільному журналістові Ремзі Бекірову, правозахиснику Різі Ізетову, активістам Фарходу Базарову, Шабану Умерову та Раїму Айвазову, запланованого на 10:00 10 березня.

Російські силовики публічно не повідомляють про те, що сталося на Керченському мосту.

У грудні 2021 року Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону завершив судове слідство у «справі кримських мусульман» Ремзі Бекірова, Різи Ізетова, Шабана Умерова, Фархада Базарова та Раїма Айвазова.

Співробітники ФСБ, МВС Росії та Росгвардії 27 березня 2019 року провели в Криму обшуки в будинках кримськотатарських активістів, у тому числі представників громадського об'єднання «Кримська солідарність». Загалом було затримано 24 особи. 27 та 28 березня 2019 року російський райсуд Сімферополя заарештував усіх затриманих.

Представник ОБСЄ зі свободи ЗМІ Арлем Дезір засудив арешт активістів. Він закликав до їх негайного звільнення із СІЗО. У Міністерстві закордонних справ Росії заявили, що ці заклики представника ОБСЄ викликають «здивування».

Ще на цю тему