Україна очікує на приєднання до ENTSO-E протягом тижня – Галущенко

21:20 08.03.2022

Приєднання Об'єднаної енергосистеми (ОЕС) України до системи передачі континентальної Європи ENTSO-E очікується упродовж тижня.

Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко, передає Міненерго.

“Зараз закінчується технічна підготовка синхронізації. Вона має завершитись протягом найближчих декількох днів. Ми очікуємо, що у найближчий тиждень має відбутись наше приєднання”, - сказав Галущенко.

Він підкреслив, що Україна впевнено рухається у напрямку зміцнення енергетичної незалежності, і висловив сподівання, що Європа також піде відповідним шляхом, відмовившись, зокрема, від російського газу.

“Ми попереджали, що Росія використовує газ як зброю. І от сьогодні ця зброя вже на наших вулицях... Європейці просто мають прийняти для себе рішення. Вони просто мають відмовитися від закупівлі російського газу і нафти. Можливості для диверсифікації є”, - наголосив урядовець.

Як повідомлялося, оператори системи передачі континентальної Європи ENTSO-E визнали необхідність прискорення синхронізації енергосистеми України з енергомережею континентальної Європи.

Синхронізація Об’єднаної енергосистеми (ОЕС) України з ENTSO-E була запланована на 2023 рік. На лютий 2022 року було призначено тестову роботу ОЕС України та енергосистеми Молдови в ізольованому режимі, що є одним з етапів інтеграції із ENTSO-E.

Ще на цю тему