Перекриття Босфору поставило під сумнів десантну операцію поблизу Одеси — Клименко

17:08 07.03.2022

Перекриття Туреччиною протоки Босфор поставило під сумнів можливу десантну операцію на українському узбережжі поблизу Одеси.

Про це повідомив керівник Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко.

 

За його словами, формування в лютому 2022 року величезної середземноморської ескадри за рахунок кораблів Північного, Балтійського та Тихоокеанського флотів РФ дозволило ЧФ РФ повернути велику кількість кораблів до Чорного моря за декілька днів до нападу на Україну. Крім того, РФ перебазувала до Чорного моря сім десантних кораблів, включно з шістьома ВДК Північного та Балтійського флотів.

Однак через перекриття Босфору РФ не вдалося перебазувати до Чорного моря додаткові ракетні надводні кораблі, що поставило під сумнів можливу десантну операцію на українському узбережжі поблизу Одеси”, — написав Клименко у Facebook.

У понеділок, 7 березня, у Чорному морі військові ЗСУ підбили російський військовий корабель. За попередньою інформацією, це патрульний корвет ЧФ РФ «Василий Быков» — один з двох кораблів, що в перші дні нападу РФ на Україну обстрілювали прикордонників та воїнів ЗСУ на острові Зміїний, в результаті чого інфраструктуру прикордонного пункту було повністю знищено, а захисники Зміїного потрапили в полон.

Минулого тижня Росія була змушена скасувати заявку на прохід чотирьох військових кораблів через протоку Босфор до Чорного моря.

Наприкінці лютого Туреччина заявила, що закрила протоки Босфор і Дарданелли відповідно до пакту 1936 року, що дозволило їй обмежити прохід деяких російських суден. Зокрема, пакт дозволяє прохід суднам, які повертаються на свої бази.

Ще на цю тему