Moody's понизило рейтинг Росії до другого найнижчого

18:00 06.03.2022

Агентсво Moody's змінило суверенний кредитний рейтинг РФ з B3 до Ca – тепер Росію відділяє лише одна сходинка від дефолту.

Про це йдеться в повідомленні на сайті Moody'sпише Українська правда.

Крім того, Росії присвоєний кредитний рейтинг Ca з негативним прогнозом. Зобов'язання з таким рейтингом є дуже спекулятивними і, ймовірно, у процесі або дуже близькі до дефолту, з малою перспективою повернення основної суми та відсотків.

Найнижчий можливий рейтинг за оцінкою агентства – С, його отримують емітенти, які оголосили дефолт.

Зниження рейтингів зумовлене втратою контролю над резервами центрального банку Росії, що обмежить транскордонні платежі, у тому числі за обслуговування боргу за державними облігаціями.

Негативний прогноз відображає значні ризики для макроекономічної стабільності, пов’язані з введенням суворих і скоординованих санкцій після вторгнення Росії в Україну, а також фінансові наслідки від затримок погашення суверенного боргу і стресу в банківському та корпоративному секторах.

"Високий рівень координації між західними країнами щодо введення широкомасштабних санкцій проти Росії у відповідь на вторгнення в Україну суттєво погіршив здатність Росії забезпечити своєчасне погашення своїх суверенних боргових зобов’язань", – повідомляє агентство.

Moody's очікує, що російська економіка скоротиться на 7% у реальному вимірі у 2022 році і знизиться ще більше у 2023 році. Постійне зниження курсу рубля матиме серйозні економічні наслідки у вигляді підвищення інфляції та зниження рівня життя.

Буфер валютних надходжень від нафти та газу може пом’якшити вплив санкцій, але це не виключає високу ймовірність тривалого економічного зриву. Агентство допускає, що наступні санкції перекриють і цей валютний канал для країни.

Лише три дні тому Moodyʼs знизило рейтинг РФ з Ваа3 до B3 – відразу на шість ступенів.
 

Теми:

Ще на цю тему