Флот країни-агресора топить в Чорному морі цивільні судна / Фото

19:44 03.03.2022

Теплохід затонув на траверсі порту, але екіпаж врятовано українськими службами. У Міністерстві інфраструктури розповіли про злочини Росії на морі.

КП «Морська пошуково-рятувальна служба» проводить рятувальну операцію з пошуку екіпажу теплоходу «HELT» (прапор Панами). «Судно було вражено ракетою ВМС російської федерації та затонуло за 12-мильною зоною на траверсі порту Південний», — повідомили в Міністерстві інфраструктури України, пише НВ.

HELT Панама. Фото:vesselfinder.net

6 моряків, які перебували на судні, наразі знайдені і знаходяться на борту рятувального судна SAR 01. Стан здоров’я всіх членів екіпажу задовільний. Наразі рятувальний катер повертається до порту Чорноморськ.

У зв’язку озброєною агресією Росії розпорядженням Кабміну в морських та річкових портах Україні встановлено 3-ій (вищий) рівень охорони портових засобів та суден. Вхід/вихід до українських портів закрито ПРИПами 83−91/22, 96−97/22 ВМСУ у зв’язку з мінною небезпекою, 92/22 — Держгідрографія, 98−99/22 загроза піратства з боку суден ЧФ РФ у Чорному та Азовському морях.

Додатково в Міністерстві розповіли про ситуацію в портах України.

На сьогодні у портах України перебувають 80 іноземних торгових суден під прапором різних держав. Вони не можуть покинути порти у зв’язку небезпечною ситуацією, спричиненою агресією з боку російської федерації. Вантажні операції практично призупинено.

За даними міністерства, з початку повномасштабної фази війни проти України Росія вчинила такі злочини:

25.02.2022

Агресор обстріляв 2 іноземні судна поблизу порту Південний — «NAMURA QUEEN» (прапор Панами) та бункерувальник «MILLENNIUM SPIRIT» (прапор Молдови) на рейді перед портами Південний та Одеса.

26.02.2022

Під час виконання гуманітарної місії в районі острова Зміїний російськими військовими кораблями було захоплене рятувальне судно САПФІР.

27.02.2022

Агресор захопив два українські судна — танкер «Афіна» й суховантаж «Принцеса Ніколь», які було конвойовано окупантами. На обох судах перебувають майже 50 мирних членів екіпажів.

01.03.2022

На рейді Миколаївського порту дві ракети агресора потрапили в буксир компанії «Нібулон». Сталася пожежа, яку вдалось ліквідувати.

02.03.2022

Нанесено ракетний удар по т/х Banglar Samriddhi (прапор Бангладеш) на рейді порту Ольвія. Ракета влучила в надбудову. На судні сталася пожежа, яку вдалось ліквідувати силами буксирів. Загинув один член екіпажу (громадян Бангладеш).

03.03.2022

Теплохід «HELT» (прапор Панама), був обстріляний і отримав пробоїну нижче ватерлінії. О 12:18 HELT зник із радарів. Наразі всі 6 членів екіпажу врятовані українською Морською пошуково-рятувальною службою.

Станом на 10:00 03.03.2022 критичних пошкоджень портової інфраструктури в морських портах України немає.
 

Ще на цю тему